U prepunom, obnovljenom Mjesnom domu u Čađavici, održana je 24. obljetnica osnutka Hrvatske demokratske zajednice za općinu Čađavica. Uz domaćina, Mirka Rončevića, mnoštvo mještana, članova i simpatizera HDZ-a, svojom nazočnošću, svečanost su uveličali i: predsjednik ŽO HDZ-a VPŽ i saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski župan i dopredsjednik ŽO HDZ-a VPŽ Tomislav Tolušić, gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš, načelnici općina, Predrag Filić (Voćin), Josip Granjaš (Sopje), Marijan Brlek (Suhopolje), Željko Vencl (Nova Bukovica), Mirko Mališ (Čačinci), Tomislav Durmić (Zdenci), Milan Dundović (Mikleuš), Mato Damjan (Crnac), kao i predsjednik mladeži HDZ-a VPŽ Dalibor Per, predstavnici koalicijskih stranaka, kao i župnik Valentin Halić…

U uvodu se osnivačima zahvalio, te podsjetio na mnogobrojne odrađene projekte, načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević.

– Ostvareni projekti vidljivi su na svakom koraku. Danas imamo vodovod u svim naseljima, osim u jednom dijelu Čađavačkog Luga, a to očekujemo napraviti ove godine. Započeli smo s kanalizacijom, no tu su radovi stali, jer ova Vlada nema novaca za nas. Popravili smo ceste, obnovili prometnicu prema Slatini, a u našu poduzetničku zonu, uskoro namjerava doći investitor koji bi tu uložio oko 30 milijuna eura. Čeka nas još dosta posla, a uskoro nas očekuju i izbori za EU Parlament, na kojima će SDP i njegovi koalicijski saveznici, nakon poraza za EU Parlament prošle godine, Lokalnih izbora, doživjeti i treći poraz zaredom. Vidimo kako oni rade, a neki dan su priznali, da njihova agencija, ako nastavi ovim tempom rješavati pitanja poljoprivrednog zemljišta, da bi mogla biti gotova za 2.000 godina.
Župnik, Valentin Halić, podsjetio je na dane osnivanja HDZ-a, ali i komunističkog terora kojem je bio svjedok.
- Mene su sedam puta izvodili pred suca. Jednom su me osudili na 4 mjeseca zatvora. Prije 24 godine, kada mi je jedan biskup zamjerio što sam bio na skupu HDZ-a, kazao sam mu, da mi nitko ne može uzeti ljubav prema Hrvatskoj i hrvatskom narodu. Današnja državna vlast uništava hrvatski narod, tjera ga na iseljenje iz ovih krajeva. Nekada je ovdje bilo 3.500 vjernika, danas ih je jedva 1.400.

Predsjednik Mladeži HDZ-a VPŽ, Dalibor Per, zahvalio je svima onima koji su kroz sve ove godine bili uz HDZ.

– HDZ je prošao težak put. Platili smo svoje greške zbog pojedinaca koji su gledajući svoje interese i svoj probitak učinili loše stranci. Danas, ova Vlada koja vodi Hrvatsku, mora platiti svoje greške. Ta vlada nije željela Hrvatsku, ovo je za nju slučajna država, a oni nam ukidaju institucije, a nama mladima je ukinuta i mogućnost rada za 1.600 kuna. Nažalost, danas mladi svoju budućnost ne vide u Hrvatskoj. Znate li koliko osoba treba ostati bez posla, da bi se zaustavila kriza u Hrvatskoj? Samo jedna, Zoran Milanović.

Tolušić: Treba reći da smo 2011. godine izgubili izbore zbog lopovluka, pet do šest osoba koji su gledali svoje interese. No, ovdje nema lopova kao niti među onih 200.000 poštenih i vrijednih članova HDZ-a.

Virovitičko-podravski župan, Tomislav Tolušić, u startu je kazao da je ponosan što je Hrvat i član HDZ-a.

– I ovdje u Čađavici, koja je mala općina, kao i u Virovitičko-podravskoj županiji, se vidi koliko je napravljeno. No, nekada dok je HDZ bio na vlasti na državnoj razini, mogli smo doći i pokucati na vrata, pomoglo bi nam se. Danas smo i mi i općina Čađavica, za njih na vlasti, građani drugog reda. Treba reći da smo 2011. godine izgubili izbore zbog lopovluka, pet do šest osoba koji su gledali svoje interese. No ovdje u ovoj dvorani, nema lopova kao niti među onih 200.000 poštenih i vrijednih članova HDZ-a. Pod vlašću SDP-a i koalicijskih partnera, Hrvatska ne ide u dobrom pravcu. Ne znaju niti ih zanima ova država. Recimo, ja sam 100 puta bio u Čađavici. Josip Đakić, makar 500 puta, a znate li još dvoje saborskih zastupnika SDP-a s ovih prostora. Znate li koliko su oni bili u Čađavici? Imamo i jednu europarlamentarku, je l’ i ona bila ovdje, zna li netko? Svima njima, već 25. svibnja na izborima za EU Parlament treba pokazati da je priča završena.
U nadahnutom govoru, Josip Đakić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a VPŽ i saborski zastupnik, nakon što je Čađavčanima čestitao obljetnicu, je između ostalog kazao.

– I Ivica Račan je, prije 24 godine, za HDZ govorio da bude aveti prošlosti, da prave nemir i da su stranka opasnih namjera. Kako su razmišljali onda, slično razmišljaju i danas. No HDZ je od osnutka, imao jasnu viziju dr. Franje Tuđmana i sve te ciljeve smo ostvarili. Iako smo puno napravili i ovdje u Čađavici i u ostatku Virovitičko-podravske županije, nikada nismo zadovoljni. Želimo više i bolje, i dok se ne smanji broj nezaposlenih, ne pojača gospodarstvo, nećemo biti zadovoljni. Pogledajte te likove iz SDP-a. Merzelica je u Sisku županijskim novcem častila županijski odbor SDP-a u šumi Brezovica, Sabo u Vukovaru je županijskim novcem želio kupovati ili kupovao vijećnike, a predsjednik države nam je mlaka vodica. Klanja se svima, a zaboravio je da je biran za predsjednika Hrvatske. Uoči skorih izbora za EU Parlament, s našim koalicijskim partnerima, očekujemo minimalno 6 mjesta u EU Parlamentu. Bit će im to još jedan udarac koji će im pokazati koliko su nesposobni voditi Hrvatsku, jer Hrvatsku nikad nisu voljeli, niti željeli, htjeli su mijenjati Ustav zbog udbaša Perkovića i zato trebaju pakirati kofere. Vidim da se je tužba za genocid počela odrađivati, a po njoj će agresor na Hrvatsku u Domovinskom ratu, morati platiti štetu, za sve ono, za što se je hrvatski narod odricao kako bi se Hrvatska obnovila.

[g-gallery gid=”20290″ random=”0″ watermark=”0″]