Održana 24. sjednica grupacije međunarodnih otpremnika

Objavljeno:

spot_img

U HGK – Županijskoj komori Virovitica, 28. svibnja 2013. god., pod predsjedanjem Dubravke Šenjug, voditeljice Grupacije i direktorice tvrtke MDM iz Virovitice, održana je 24. sjednica Grupacije međunarodnih otpremnika HGK – Županijske komore Virovitica, na kojoj se raspravljalo o poziciji međunarodnih otpremnika nakon ulaska Republike Hrvatske u EU i adekvatnim mjerama zbrinjavanja viška zaposlenih u međunarodnom otpremništvu.

Sjednici su, uz članove Grupacije, prisustvovali i Ana Marija Petin, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije, Zvjezdana Grahovac iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Virovitica, te Zlatko Vanđija iz Carinarnice Varaždin, Carinska ispostava Virovitica.

Grupacija međunarodnih otpremnika konstituirana je 20. svibnja 1997. god., a na sjednicama je, u cilju racionalizacije troškova, te bržeg i boljeg poslovanja gospodarskih subjekata s područja Virovitičko-podravske županije, razmatrano niz pitanja.

Kontinuirano se ukazivalo na potrebu otvaranja Carinarnice Virovitica, kreatorima mjera ekonomske politike i političkim dužnosnicima, argumentiranim prijedlozima i datim mišljenjima, a rješavane su i kontinuirano koordinirane aktivnosti međunarodnih otpremnika s predstavnicima Grada Virovitice oko organizacijsko-tehničkih uvjeta rada međunarodnih otpremnika

Davani su prijedlozi i za ostala pitanja bitna za gospodarstvo Virovitičko-podravske županije: formiranje stalnog radnog mjesta državnog inspektora za sanitarni nadzor i 
veterinarskog inspektora, pri Carinskoj ispostavi Virovitica, obavljanje carinjenja rabljenih automobila u Carinskoj ispostavi Virovitica, rad i mikrolokacija graničnog tržnog inspektora, postavljanje pratećih službi (veterinarske, sanitarne i fitopatološke inspekcije) na Graničnom prijelazu Terezino Polje i Carinskoj ispostavi Virovitica, predloženo je da se Carinarnica Virovitica zadrži ili ako dođe do reorganizacije da se u Virovitici zadrže svi poslovi koji su u direktnoj vezi s carinjenjem roba, posebno 
upravni i ostali postupci, što bi bilo od vitalnog interesa za županijsko gospodarstvo, koje kontinuirano bilježi suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, a dat je i niz prijedloga i mišljenja u svezi zakonske regulative iz djelokruga rada međunarodnih otpremnika.

620

Na današnjoj sjednici naglašeno je da će doći do znatnog otpuštanja djelatnika koji rade u međunarodnom otpremništvu, zbog smanjenja obima posla za cca 70-80%.

Predlaže se kreatorima mjera ekonomske i socijalne politike da u zbrinjavanju djelatnika koji će ostati bez posla u međunarodnom otpremništvu koriste iskustva ostalih zemalja, članica EU, koje su za tu namjenu koristile sredstva iz EU fondova.

Zlatko Vanđija iz Carinarnice Varaždin, Carinske ispostave Virovitica je istakao da ostaje Carinski ured koji će pripadati Carinarnici Osijek, koji će, uz poslove carinjenja, usklađenih prema Carinskom zakoniku i Uredbi EU, obavljati i druge poslove, za koje će dobiti ovlasti.

Zvjezdana Grahovac iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Virovitica je govorila o adekvatnim mjerama zbrinjavanja viška zaposlenih, pri čemu je osobito istakla mjeru za očuvanje radnih mjesta, a za zbrinjavanje međuanrodnih otpremnika, očekuju se konkretne mjere koje treba donijeti resorno ministarstvo.

Ana – Marija Petin, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i poljoprivredu u Virovitičko-podravskoj županiji je naglasila da će se Virovitičko-podravska županija uključiti u saniranje nastale situacije u granicama svojih ovlasti i mogućnosti.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...