Održana javna akcija povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

0
271

U srijedu, 22.rujna u vremenu od 10 do 12 sati, ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, udruga S.O.S Virovitica održala je javnu akciju  povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova grada Virovitice, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije i Policijskom postajom Virovitičko-podravske županije.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, obilježava se od 2004. godine kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tragičan događaj od 22. rujna 1999. godine kada je na zagrebačkom Općinskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice, Mato Oraškić ubio suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Harju Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama  je bio senzibiliziranje i informiranje javnosti o problematici nasilja nad ženama, nasilja u obitelji te važnosti uspostave ravnopravnosti spolova.

 Tijekom javne akcije građani/ke mogli/e su dobiti  korisne informacije o prevenciji i suzbijanju nasilja nad ženama, dostupnoj pomoći i podršci za žrtve nasilja, načinu prijave svakog oblika nasilja, gdje i kome se žrtve mogu obratiti za pomoć i podršku, te su podijeljeni informativni i promotivni materijali kao trajan podsjetnik na važnost pružanja podrške žrtvama.

Važno je otkloniti stigmu da je nasilje u obitelji i među bračnim partnerima njihova privatna stvar. Nasilje u obitelj je ozbiljan društveni problem te ljubav nikako ne uključuje nasilje.

Za sve informacije obratite nam  se s povjerenjem, svakim radnim danom  od 08 do 20 sati na telefon 033 721 500 ili mail: sos.vt@email.t-com.hr.