Održana javna akcija „Stop seksizmu“

0
514

Javnom akcijom „Stop seksizmu“ koju smo danas organizirali ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica s početkom u 10 sati, u suradnji sa Ženskom mrežom Hrvatske priključili smo se  kampanji Vijeća Europe za  promicanje provedbe Preporuke o prevenciji i suzbijanju seksizma (Recommendation CM/Rec(2019)1) koja za cilj  ima rasvijetliti seksističko ponašanje te  navodi konkretne načine kako ga vlade i drugi dionici mogu suzbiti. 

Preporuka je odgovor na rastuće i dalekosežne posljedice seksizma u svim dijelovima društva i sadrži prvu ikada međunarodnu pravnu definiciju seksizma. U njoj je uspostavljena povezanost svakodnevnih pojava seksizma s nasiljem nad ženama kao dio kontinuuma koji stvara ozračje zastrašivanja, straha, diskriminacije, a koje pogađa uglavnom žene i djevojčice. 

Seksizam je manifestacija povijesno nejednakih odnosa moći između žena i muškaraca, što dovodi do diskriminacije i sprječava puno napredovanje žena u društvu – istaknuto je u Preporuci Vijeća Europe o prevenciji i suzbijanju seksizma. Ponekad je lako zaboraviti da je seksizam duboko ukorijenjen u našem društvu, da je spretno upakiran u humor, da ga zapravo smatramo normalnim, a ne bismo trebali. Ili, još gore, da ga niti ne prepoznajemo.

Prema Vijeću Europe jedna od skupina žena koje su posebno izložene verbalnom zlostavljanju tijekom obavljanja svoga posla su i novinarke (čak njih 65 %). Kako se politički moćni muškarci (među njima sadašnji i bivši gradonačelnici) na seksistički i uvredljiv način odnose prema novinarkama sve češće svjedočimo putem naših medija. Naziva ih se pogrdnim imenima, omalovažava i potcjenjuje.

Sve ovo govori koliko je naše društvo duboko prožeto seksizmom prema ženama, vrlo često ga niti one same nisu svjesne jer su se navikle da je to jednostavno tako. No, to ne smije ostati tako! 

Cilj javne akcije je bio da osvijestimo i senzibiliziramo širu javnost o problematici seksizma kao neprihvaćenog oblika ponašanja, odnosno nasilja nad ženama.