Arterijska hipertenzija i Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, raka dojke i raka debelog crijeva bile su teme javne tribine koju su u povodu Svjetskog dana bolesnika organizirali Savjet za zdravstvo SDP-a Virovitičko-podravske županije i Zavod za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije u suradnji s Ministarstvom zdravlja.

Jedna od prvih je to prezentacija Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, raka dojke i raka debelog crijeva i održana je u Virovitici. O temi „Arterijska hipertenzija – bolest i rizik” govorila je dr.sc. Marijana Živko – dr.med. spec. Interne medicine, a o Nacionalnom preventivnom program ranog otkrivanja raka vrata maternice, raka dojke i raka debelog crijeva dr. med. Linda Nemet, spec. javnog zdravstva.

U okviru edukativne javnozdravstvene kampanje Ministarstva zdravlja pod nazivom „Za zdravlje. Danas.“ čiji je nositelj Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u prosincu prošle godine započele su edukativno-informativne aktivnosti promocije Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, vrata maternice i debelog crijeva s ciljem povećanja odaziva na preventivne preglede za rano otkrivanje raka i promicanja zdravlja u Hrvatskoj.

Prilikom predstavljanja ovog programa, tada, ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da su temeljni problemi zdravstvenih sustava u svijetu otkrivanje bolesti u kasnoj fazi, a preventiva i rano otkrivanje te edukacija dokazano su najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti”. Naglasio je da 20.000 građana u Hrvatskoj umire prerano od bolesti koje se ranim otkrivanjem mogu spriječiti, iako su mogli živjeti još 12,5 godina. Istaknuo je tom prilikom da jedna kuna uložena u prevenciju donosi deset puta više kuna, stoga ova akcija ne košta već donosi uštede i spašava ljudske živote.

Uoči i poslije tribine građani su mogli kontrolirati krvni tlak i šećer u krvi, a svi posjetitelji su dobili po jednu jabuku kao simbol zdravlja i pravilne prehrane.