Održana manifestacija za očuvanje tradicije uzgoja lana

Objavljeno:

spot_img

U Zdencima je 7. srpnja 2012. godine u organizaciji udruge Rukotvorine Zdenci, održana 1. manifestacija za očuvanje tradicije uzgoja lana pod nazivom “Ja posijah lan..” Pozdravne riječi uputili su predsjednica udruge Rukotvorine Marija Rončević, zatim Mato Barukčić, načelnik Općine Zdenci, Sanja Bošnjak, ravnateljica VIDRA-e agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije te Dragica Šuvak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina koja je ukratko opisala postupak obrade lana naglasivši važnost korištenja ove biljke u proizvodnji tekstila, lanenog ulja i ostalog (puzder,kudelja)… Udruga Rukotvorine Zdenci sa svojim vrijednim članicama aktivno se bavi očuvanjem slavonske tradicije i običaja. Više godina su organizirali Zdenačko čijalo, aktivno promiču turističke mogućnosti zdenačkog kraja kroz tekstilne rukotvorine, stoga su u 2011. godini dobili i prestižnu nagradu Ministarstva turizma “Zeleni cvijet” za najbolji hrvatski suvenir – “Slavonski podmetač”.

Cilj ove manifestacije je očuvanje tradicije uzgoja ove već pomalo zaboravljene industrijske biljke za proizvodnju lanenog platna koja je godinama dominirala u Slavoniji. Brojni posjetitelji a naročito mladi, mogli su uživo vidjeti gotovo sve faze proizvodnje lana- od čupanja lana, preko njegova močenja u zdenačkoj rijeci, zatim bi snaše i bećari posebnom napravom – “stupom” tukli lan dok ne bi dobili tanke niti, potom bi se lan “grebenao” sve dok se ne bi dobile kučine i fine vlati lana koje su onda žene prele i tkale, kako bi rekao pjesnik Dragutin Tadijanović “Dugo u noć, u zimsku bijelu noć… moja mati bijelo platno tka…” Da bi sve bilo kao nekada, pobrinuli su se članovi KUD Zdenac iz Zdenaca koji su tradicionalnim pjesmama i plesovima obilježili ovu manifestaciju a nije nedostajalo ni prigodnog izbora jela i pića. (sb)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...