1Obilježavanje Dana Hrvatske obrtničke komore, 1. srpnja 1994., kada je održana njezina obnoviteljska Skupština u samostalnoj Republici Hrvatskoj, svake godine se proslavlja svečanom Akademijom na kojoj se uručuju najveća komorska priznanja „Zlatne ruke“.

Tako je i 2. srpnja 2013. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na proslavi Dana HOK-a ponovno bilo vrlo svečano jer su se pozivu predsjednika HOK-a Dragutina Ranogajca odazvali mnogi visoki gosti: Boris Cota, izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića, potpredsjednik Vlade RH Branko Grčić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, drugi ministri i saborski zastupnici te izaslanstva iz prijateljskih inozemnih obrtničkih asocijacija.

Nakon prigodnih govora i glazbenog programa uručena su priznanja HOK-a Statua „Zlatne ruke“ s poveljom i Plaketa „Zlatne ruke“ s pisanim priznanjem te nagrade MINPO-a „Šegrt Hlapić“ za najbolje strukovne škole i učenike. Također, ukupno je promovirano 1430 novih majstora koji su ispit položili u posljednja 2 ispitna roka, od čega ih je čak 74 to učinilo pri POK-u Virovitičko-podravske županije. Osim pedesetak majstora, u organizaciji POK-a VPŽ svečanoj Akademiji nazočili su predsjednik Vladimir Ivoš, savjetnik za obrazovanje Franjo Petrić, predstavnici matičnih udruženja obrtnika, predstojnik HZZ-Područnog ureda Virovitica Ivan Baborski i predstavnici medija. (hok)