U utorak, 28.svibnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održano je predstavljanje priručnika “EduKa -priručnik za mlade o nenasilju i toleranciji”. Priručnik je nastao u sklopu projekta „EduKa“ kojeg u partnerstvu provode udruga S.O.S. telefon Poziv u pomoć i Obiteljski centar Virovitičko-podravske županije, podržanog od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Namijenjen je mladima, ali i odraslima koji rade s mladima. Obuhvaćene su teme emocionalne pismenosti, komunikacije, tolerancije i upravljanje sukobom kao osnove za život u nenasilnom društvu. Koncipiran je na način da je prvo teorijski obrazložena pojedina tema, a nakon toga predstavljene igre za praktičnu primjenu teorijskog dijela. Priručnik su predstavile autorice Sandra Matošina Borbaš, Jelena Kolesarić i Vanesa Prister Švarc, a moderatorica je bila Desa Kolesarić.

Na promociji se predstavio i Bilten koji je rezultat rada Studija o mladima za mlade u organizaciji Mreže mladih Hrvatske. Predstavnica Udruge sudjelovala je u dijelu vezanom uz slobodno vrijeme mladih u kojem se radilo istraživanje na području pet lokalnih zajednica – Mal Lošinj, Delnice, Koprivnica, Zagreb i Virovitica.

Svrha istraživanja je bila prepoznati potrebe mladih vezanih uz njihovo slobodno vrijeme kod učenika drugih razreda četverogodišnjih i trogodišnjih škola. S obzirom da je uzorak iz Virovitice bio veći dodatno su obrađeni podaci te se sudionicima predstavili rezultati vezani baš za grad Viroviticu.