Održana radionica ˝Čudnovato čvoranje˝

Objavljeno:

spot_img

Druga u nizu muzejskih radionica ˝Ruko-tvorionica˝ održana je u prostorima Gradskog muzeja Virovitica 19. ožujka s ciljem promicanja rukotvorskih vještina nekih već tradicionalnih primijenjenih umjetnosti u novom, suvremenom kontekstu.

Ovoga puta predstavili smo vještinu čvoranja tj. makramea. Posjetiteljice su imale priliku uz slikovnu prezentaciju upoznati povijest i primjenu ove vještine u izradi raznih dekorativnih, uporabnih i modnih predmeta.

Smatra se kako je makrame u Europu došao s Maurima tijekom njihova osvajanja Španjolske. Od tamo se ova vještina dalje širila kontinentom. Svoje izvorno porijeklo vjerojatno vuče s područja Mezopotamije budući su prvi prikazi makramea prisutni u reljefima Babilonaca i Asiraca.

Bitnu ulogu u širenju makramea odigrali su mornari. U svoje slobodno vrijeme na moru često su čvoranjem užadi izrađivali razne predmete poput remenja i vreća za spavanje kojima su trgovali u lukama diljem svijeta. Ovim putem makrame je došao do Kine i Amerike.

Veliku popularnost ova je vještina uživala u viktorijansko doba Engleske gdje se u većini kućanstava koristila za izradu ukrasnih tabletića, prekrivača i zavjesa. Nakon što je pomama za makrameom neko vrijeme nestala vraćen je u opticaj sedamdesetih godina 20. st. kada su se njime izrađivali zidni ukrasi, prekrivači, stolnjaci, draperije, vješalice za biljke i drugi ukrasi. Makrame nakit je postao omiljen među američkom neo-hippy i grunge mladeži od sedamdesetih godina 20. st. do danas.

Radionicom ˝Čudnovato čvoranje˝ predstavili smo ovu tehniku našim posjetiteljima te ih upoznali s dekorativnim predmetima nastalim njenom primjenom koje Muzej čuva unutar svoje Likovne zbirke. U praktičnom dijelu radionice posjetiteljice su naučile kako reciklažom napraviti pamučne niti, materijal za pletenje iz starih majica te savladale dva osnovna tipa makrame čvoranja koje će dalje moći primjenjivati u raznim varijantama izrade svojih rukotvorskih kreacija.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...