Održana radionica izrada pisanica batik tehnikom

Objavljeno:

spot_img

Muzejska radionica tradicijskog načina ukrašavanja uskršnjih jaja rastopljenim voskom održana je u subotu 8. travnja u prostorima muzeja. Pisanje voskom, kao vrlo staru tehniku u našim krajevima pokazala je članica Udruge „Škrinja Bušetine“ Jelena Štefović iz Bušetine. Među prijavljenim polaznicima bilo je aktivnih znatiželjnika koji su pozorno učili ovu zanimljivu tehniku, poznatu u svim našim krajevima.

Muzejska suradnica Jelena nam je otkrila kako je samostalno i s puno truda i strpljenja svladala tehniku koju je prethodno vidjela kod svoje svekrve, Marije Štefović. Ona je nekada šarala voskom grijanim na štednjaku te bojala u prirodnim bojama lupina crvenoga luka ili u tamnoj boji „za farbanje“ tekstila.

Na našoj radionici priredili smo pisaljke i svijeće, pčelinji vosak, kupovne boje, motive s pisanica iz cijele Hrvatske kako bi nam poslužile kao motivacija u kreiranju vlastitih motiva. Prvo smo na kuhana jaja nanosili vosak, zatim bojali u vodi, a potom skidali vosak na svijeću s krpicom. Zahtjevnost tehnike zahtjeva strpljenje i vrijeme u radu.
Dio mlađih polaznika s velikim zanimanjem izradio je pisanice što će biti ukras u gnijezdima ovog Uskrsa i svakako poziv zecu da ostavi zanimljiv dar zauzvrat.

Više o batik tehnici …

Uskršnja jaja danas se ukrašavaju raznim tehnikama, bojama i motivima. Neke su tehnike mlađe, neke starije, neke inovativne, a neke manje. Boje su raznovrsne, kupovne, prirodne, a motivi vrlo maštoviti. Danas, sa sigurnošću možemo reći da pri ukrašavanju jaja svakako ne manjka kreativnosti u izražavanju na obloj površini ljuske jaja.

Ukrašavanje jaja rastopljenim voskom i bojama najstarija je tehnika, a vrijedni primjerci svilopisa na pisanicama iz 19. stoljeća iz Slavonije čuvaju se u Etnografskom muzeju Zagreb. Riječ batik je malajskog porijekla, a znači slikati voskom. Osobito je stara i raširena tehnika oslikavanja voskom na tekstilu, a rasprostranjena je i danas u Kini, Indiji, na Malajskom poluotoku i na Javi u Indoneziji. Poznavali su ju i stari Egipćani, a kroz 7. stoljeće razvila se i u Aziji te Japanu. Na europsko tlo dolazi u 17., ali se tek od 19. stoljeća razvija i širi. Batik tehnika na tekstilu primjenjuje se i na ljusci jaja: pokrivaju se dijelovi rastopljenim voskom, zatim bojaju u odabranoj boji, postupak se ponavlja ukoliko se želi više boja, te se naposljetku skida vosak.

U Hrvatskoj, svi krajevi poznaju ovu tehniku: od juga (dubrovačko „penganje jaja“) do sjevera (međimursko „pisanje“ i „čoskanje“) i istoka (slavonsko „šaranje jaja“ i „svilopis“).

Virovitička sela upotrebljavala su pomagalo „kisicu“ ili „kićicu“ pomoću kojeg su rastopljeni vosak nanosili na jaja. Spretnije žene su uvodile niti lana ili konoplje što bi ostavljalo tanji trag i precizniji motiv. Motivi na uskršnjim jajima su bili cvjetnog i geometrijskog oblika, često stilizirani i s određenom porukom. Kao i u ostatku kontinentalnog dijela često su se ispisivale poruke: Sretan Uskrs, Ovo jaje za poljubac se daje, Ti ne gledaj jaje, neg’ onoga koj’ ti ga daje i drugo.

Virovitički muzej unutar Etnološkog odjela čuva tradicijski pribor za ovu tehniku i neke od pisanica s motivima karakterističnim za ova sela.

Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Pogledajte kako izgleda preuređeni restoran Flora

Novouređeni restoran Flora od ponedjeljka otvara svoja vrata: Uživajte...

U Pejačevićevoj uskoro 46 novih parkirnih mjesta

Uskoro će biti riješen problem parkiranja i zaustavljanja pored...

Pojačan nadzor prometa za Vincekovo

Pred nama je vikend kojega će brojni vinogradari proslaviti...