Održana radionica izrade čipke na batiće

Objavljeno:

spot_img

[youtube id=”k654U9ixbpU”]

U subotu, 13. kolovoza započela je prva od četiri radionice mini tečaja izrade čipke na batiće. Projekt je to Gradskog muzeja Virovitica koji je financijski poduprlo Ministarstvo kulture. Kroz svibanj i lipanj već smo upoznali najmlađe posjetitelje s čipkom u muzeju i predmetima koji sadržavaju čipku te na razne zabavne načine izrađivali ovu prozračnu tvorevinu. U kolovozu i rujnu održat ćemo radionice za odrasle kako bismo ponovno oživjeli izradu čipke virovitičkoga kraja, a koja se također radila pomoću batića. Radi se o čeonom dijelu ženske tradicijske kapice poculice virovitičkih sela s motivima „na soljenke, na roge, na prste“.

Te motive Muzej već promovira na suvenir vrećicama torbama, a sada potiče i na izradu izvornom tehnikom – čipkom na batiće.

Uz voditeljicu projekta, etnologinju Jasminu Jurković Petras voditelj radionica za odrasle u virovitičkom muzeju je Igor Beroš. On je veliki zaljubljenik u ručni rad, a posebno se posvetio izradi čipki na batiće kao jednom od načina izrade raznolikih upotrebnih i suvenirskih predmeta.

Na prvoj radionici upoznali smo polaznice s muzejskim predmetima – kapicama poculicama, osnovnim priborom potrebnim za izradu čipke i načinom motanja konca na drvene batiće. Zatim smo naučili osnovne pokrete kroz izradu „pletenice“ i izradu „stazice na cijelo“.

Dio jastučića potrebnih za izradu napravili smo na muzejskoj radionici u lipnju 2015. godine, kada su krenule pripreme, a drvene batiće izradio je Zoran Kozjak u suradnji Muzeja i Industrijsko-obrtničke škole Virovitica.
Preostale tri radionice će se održati u kolovozu i rujnu, a posebno se veselimo promicanju baštine virovitičkoga kraja putem muzejskih predmeta Etnološkog odjela.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...