Održana radionica izrade pisanica prirodnim bojama

Objavljeno:

spot_img

Muzej je ove godine za Uskrs priredio radionicu demonstriranja prirodnih boja pomoću raznovrsnih biljaka, dostupnog povrća i začina u kućanstvima. Prvenstveno želeći promicati tradicijske tehnike ukrašavanja jaja, kao bojanje u lupinama crvenoga luka i ukrašavanje raznim biljem, nastojali smo modernizirati tehnike bojenja jaja i ponuditi ekološke načine.

[youtube id=tPOH7PSqQHw]

Sudionici su tako mogli vidjeti raznovrsno prikupljeno domaće bilje, listiće i trave, proljetno cvijeće koje se može koristiti pri ukrašavanju jaja. Svijetli tonovi plave, zelene, crvene i žute boje dobiveni su pomoću crvenoga kupusa, koprive, crvene paprike, listića zelenog i crnog čaja, kurkume te alkoholnog octa i sode bikarbone. Otkrili smo recept izbjeljivanja kokošjih jaja pomoću alkoholnog octa i vode (omjer 1:1, jaja zakuhavati u otopini te čekati dok ne pobijele, isprati ih u hladnoj vodi i po potrebi istrljati spužvicom). I topli i hladni način bojenja iziskuje vremena, što će reći da je najbolje jaja izbijeliti i ostaviti u priređenim otopinama nekoliko sati ili preko noći. Intenzitet boje se tada povećava.

U sklopu radionice predstavljen je i dio pisanica Etnološkog odjela gdje su zastupljene razne tehnike, od ukrašavanja rastopljenim voskom, oplitanja svilom i vunicom do apliciranja biljaka i bojanjem u lupinama crvenoga luka.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...