Nastavak dobre suradnje sisačkog i virovitičkog muzeja uobličen je u srijedu, 21. studenog u edukativnim radionicama za virovitičke učenike. U sklopu predstavljanja arheoloških izložbi „Sisicia u vrijeme kovnice novca“ i „Kuhanje i blagovanje u rimskoj Sisciji“ , stručna vodstva kroz izložbe, kao i program za dvije radionice pripremili su muzejski pedagog Marijan Bogatić u pratnji autora jedne od izložbi, kustosa i numizmatičara Zdenka Burkowskog.

Prva radionica je bila namijenjena osnovnoškolcima koji su nakon interaktivnog i vrlo zanimljivog upoznavanja sisačke povijesti, naučili nešto više o numizmatici i rimskim novčićima koji su iskovani u kovnici Siscia i prikazani na izložbi. Praktični dio radionice sastojao se od izrade aversa ili reversa vlastitog novčića upotrebom specijalizirane aluminijske folije iz likovne mape, olovke i crnog tuša. Radovi će biti izloženi u hodniku Muzeja te će ih mladi autori moći pogledati i preuzeti za vrijeme muzejskog radnog vremena.

Druga radionica je održana za srednjoškolce, koji su kao i osnovnoškolci prošli teorijski dio povijesti od upoznavanja prvih naselja u Sisku pa sve do važnosti Siska u 20. stoljeću. Za njih je muzejski pedagog priredio povijesnu vremensku liniju sa odabranim godinama, događajima, vladarima i carstvima, a koje su obrađene u povijesnim udžbenicima za prve razrede srednjih škola. Praktični dio radionice sastojao se od zadatka točnog precrtavanja vremenske linije kroz timski rad i suradnju a sve u zadanom vremenskom okviru. Učenici su bili podijeljeni u četiri grupe te su svoje četiri vremenske linije ponijeli sa sobom u školu koje će koristiti u nastavi i učionici.

Vjerujemo da su se svi sudionici dobro zabavili, naučili ponešto o Sisku i njegovoj povijesti te važnosti ove antičke kovnice novca.

Zahvaljujemo našim gostima, ravnateljima i O.Š. ˝Vladimir Nazor“, O.Š. ˝Ivana Brlić Mažuranić“ i ˝Strukovna škola“, polaznicima i njihovim voditeljima Kristijanu Gostimiru, Igoru Mudriniću, Ankici Fijali i Zdravku Samcu.

Na kraju se zahvaljujemo na suradnji muzejskom pedagogu Marijanu Bogatiću koji je osmislio i neumorno vodio ove zanimljive muzejsko-edukativne sadržaje u našem Muzeju.