Posljednje subote u ožujku u Muzeju priređena je praktična radionica i domaća degustacija tradicijskih jela u sklopu programa Imaginarij. Događanje nazvano „Otkrij svijet jela i pila nekadašnjih Mikeša“ potaknuto je projektom „Mikeški jelovnik“ kojeg Muzej radi u suradnji sa Strukovnom školom Virovitica. Želja Muzeja u ovoj radionici bila je potaknuti najmlađe klince na izradu tradicijskih oblika slastica, ali i njihove roditelje na pripremu nekadašnjih jela Virovitice.

Zabava od tijesta (brašno, sol i voda) uključivala je pripremu, miješanje, valjanje, rezanje i oblikovanje „salentaka“, „kifrlna“ i „taškrli“. Odmor smo potražili u domaćem soku od bazge te ukusnim zalogajima neobičnog „šterca“, dosta poznatih „bijelih žganaca“, ali i zapostavljene „prove“ na čemu smo zahvalni profesorici Ljubici Mihaljević i Strukovnoj školi Virovitica te njezinim učenicama 2F razreda Ivoni Burlić i Mirjani Udvardi.

Brojna ostala mikeška jela s neobičnim nazivima i vrlo jednostavnim namirnicama mogla su se pratiti preko prezentacije koja je bila podsjetnik na dio gastronomske tradicije ovoga kraja, ali i općenito kontinentalne kuhinje.

Zainteresirani su mogli proučiti dio prikupljenih jela, ali i ispuniti pripremljeni radni listić te testirati svoje znanje u povezivanju naziva i jela.

[g-gallery gid=”20264″ random=”0″ watermark=”1″]