Održana Zimska škola informatike

Objavljeno:

Društvo informatičara Virovitice nastavlja sa svojim aktivnostima. Ovaj puta su pripremili dvodnevnu mBot i MIT App Inventor radionicu za učenike prvih i drugih razreda srednjih škola. Cilj radionice bio je uvođenje učenika u svijet programiranja, naučiti ih osnove i način logičkog razmišljanja. Siječanj je odlična prilika za ovakva događanja jer su učenici na školskim praznicima i sudjelovanjem na ovakvim radionicama mogu kvalitetno iskoristiti svoje slobodno vrijeme.

Idealno mjesto za ovakvo događanje je bila odlično opremljena učionica Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici. Učenike je pozdravio dekan Visoke škole Oliver Jukić, koji i sam dolazi iz informatičke struke, te im ispričao koje su prednosti studiranja na Virovitičkom fakultetu. Nakon radionice, učenici su imali priliku jesti u studentskom restoranu i vidjeti kako izgleda studentski život.

O udruzi

Podsjetimo, udruga DIV postaje zapamćena po svojim aktivnostima organiziranja natjecanja u računalnim igrama još 2003. godine. Neke od aktivnosti su slanje delegacije na natjecanje u Singapur te dovođenje najvećeg svjetskog turnira u video igrama WCG u Viroviticu.
Danas udruga ima nešto drugačiju viziju, a to je približiti računalnu znanost najmlađim sugrađanima, te organizacija događanja na temu informatike.

MIT App Inventor radionica

Profesori Domagoj Lisjak i Tomislav Šipek su učenicima pripremili super zanimljivu radionicu izrade mobilnih aplikacija za Google Android uređaje. Kroz intuitivno sučelje za vizualno programiranje, omogućeno je učenicima da naprave potpuno funkcionalne mobilne aplikacije koje su u realnom vremenu mogli otvoriti na svom mobitelu.

mBot radionica

Matija Solić, programer mobilnih aplikacija i voditelj tima u Plavoj tvornici, učenicima je pokazao kako programirati osnovne funkcije edukacijskog robota. Posebna zanimljivost učenicima je bila ta što su roboti došli rastavljeni u dijelovima pa im je prvi korak bio sastavljanje robota u formu vozila. Učenici su bili posebno oduševljeni činjenicom da je robot izvršavao radnje koji su oni sami zadali, tj. isprogramirali.

Reakcije učenika

Reakcije učenika su bile izrazito pozitivne i svi su naglasili da bi voljeli sudjelovati na više ovakvih radionica.

Planovi za budućnost

Ovo je prva Zimska škola informatike na području grada Virovitice i iz udruge kažu kako je to tek početak ovakvih radionica. Od sljedeće godine aktivnosti će biti proširene i na učenike osnovnih škola, a kao edukacijski alat koristit će se i microBit pločice.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni