U organizaciji Udruge prirodoslovaca „Ω7“ u subotu, 23.3.2013. u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica održano je ekipno natjecanje iz matematike „Rokovi matematičari“.

Učenici Gimnazije Petra Preradovića, Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti, SŠ Marka Marulića iz Slatine, Tehničke škole iz Virovitice i Strukovne škole iz Virovotice natjecali su se u kategorijama: BETA-gimnazijalci (32 ekipe), GAMA- tehničari (4 ekipe) i DELTA strukovnjaci (5 ekipa). Ukupno 41 ekipa ili 164 natjecatelja. Još je tridesetak učenika sudjelovalo u prigodnom programu i kao tehička potpora.

U prigodnom programu učenik Lovro Kićinbaći izveo je monolog:“129,90“; Frédérica Beigbedera s kojim se plasirao na državnu smotru „Lidrano 2013“.

Učenici Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti iz Virovitice sa voditeljem profesorom Pericom Mihaljevićem izveli su mjuzikl „Krčma kod starog Đonija“ i ariju Neka cijeli ovaj svijet iz mjuzikla Jalta,Jalta.

Na otvaranju skupa, učenicima, profesorima i gostima obratili su se ravnateljica škole prof. Ivana Bešir, predstavnik grada Virovitice prof. Alen Bjelica, pročelnik za društvene djelatnosti i voditeljica projekta, predsjednica Udruge prirodoslovaca „Ω 7“ prof. Jasminka Viljevac.

Najbolji u svim kategorijama nagrađeni su priznanjima. Nadamo se da će osim priznanja za nagradu moći otputovati na državno ekipno natjecanje 9. svibnja 2013. koje se održava u Puli .

Najbolje ekipe u kategoriji BETA su učenici Gimnazije Petra Preradovića:

  • 1. Dario Barišić 4.d, Lea Mioković 4.d, Vedrana Moslavac 3.d, Josip Šutalo 2.d
  • 2. Josip Živković 4.d, Tibor Žukina 4.d, Damir Nemet 3.d, Fran Hercigonja 2.d
  • 3. Ivan Kasumović 4.d, Thomas Ferenc 3.d, Sandra Manojlović 3.d, Lea Pavelko 2.d

U kategoriji GAMA najbolji su učenici Tehničke škole iz Virovitice:

  • Bukovčan Mario, 4E, Templar Kristijan 4 E, Huljak Marko 3 E, Smiljanić Antonio 2 E
  • Biserčić Bojan 4G, Miličević Marijan 3 E, Arvaj Miroslav 3 E, Vida Marko 2 E
  • Komar Mihael 4 RTS, Rudec Erik 4 RTS, Kokorić Borna 2 RTS, Barčanac Nikola 2 RTS

Nagrađeni učenici u kategoriji DELTA su:

  • Gagulić Gabrijel 4.r, Režić Adriana 4.r, Iličić Mato 3.r, Romić Filip 2.r.iz Strukovne škole u Virovitici
  • Ljubica Fučkar 4.r, Nino Turopoli 3.r, Mario Kelemen 2.r, Nikolina Pokopčić 1.r, SŠ Marka Marulića iz Slatine
  • Cugovčan Ivana 4.r, Kovač Petar 4.r, Matić Nikolina 3.r, Ciraki Tena 2.r iz Strukovne škole u Virovitici

Projekt ekipnog natjecanja rezultat je suradnje škola i članova Povjerenstva za organizaciju natjecanja iz Udruge prirodoslovaca „Ω 7“. Voditeljica projekta je prof. Jasminka Viljevac. Zadatke za ovogodišnje natjecanje sastavila je prof. Mateja Uzelac, dodatak za tehničke škole prof. Vlatka Hižman- Tržić, a dodatak za strukovne škole profesorica Vera Nađ-Lisjak. Članovi povjerenstva su prof. Spomenka Smolić, prof. Azra Razlog i prof. Mirta Đurašević.

Udruga prirodoslovaca „Ω 7“ od svog osnutka, kroz projekte Škole fizike čija je voditeljica prof. S. Polašek, Radionice za državnu maturu i „Rokove matematičare“, voditeljica prof. J. Viljevac, nastoji popularizirati ne samo matematiku nego i prirodoslovlje općenito. Svi projekti udruge kod korisnika su odlično prihvaćeni.

Prema anketama učenika i na ovogodišnjim „Rokovim matematičarima“ cilj projekta je u potpunosti ostvaren. Učenicima je natjecanje bilo zanimljivo i korisno iz više razloga: druženje, rješavanje zadataka u ekipama, pomaganje drugima i učenje, a maturantima je služilo i kao provjera za nadolazeću maturu.

Naravno, natjecanja „Rokovi matematičari“ i ostalih projekata ne bi bilo da nije donatora. Najvažniji naš donator je Grad Virovitica. Dugogodišnji donatori kojima ovom prilikom zahvaljujemo su: „Diba“ iz Suhopolja, Tvornica šećera „Viro“ iz Virovitice, i MDM Virovitica. Nadamo se da će se pronaći još pokoji donator za organizaciju državnog natjecanja.

Prošle godine naš donator „Romić-promet“ iz Virovitice osigurao nam je veliki luksuzni autobus za odlazak najboljih ekipa na državno natjecanje. Zahvaljujući njemu mogli smo pokazati da pripadamo najboljima u Hrvatskoj. Naša najbolja ekipa dijelila je prvo mjesto s ekipom matematičke gimnazije iz Rijeke.

Na kraju zahvaljujemo svim učenicima koji su pripremili program i svim nastavnicima koji su pripremili i doveli ekipe na natjecanje.

Nadamo se da će se ekipno natjecanje „Rokovi matematičari“ održati i dogodine.