spot_img

Održano predavanje na temu „Novi oblici nasilja – zlostavljanje putem interneta i mobitela”

Objavljeno:

U Strukovnoj školi u Virovitici, policijska službenica za prevenciju PU virovitičko-podravske, Ana Kratohvil Katić, održala je predavanje roditeljima učenika 1. razreda na temu „Novi oblici nasilja – zlostavljanje putem interneta i mobitela – Cyberbullying, gdje je bilo nazočno 45 roditelja. Prvo predavanje na istu temu u navedenoj školi održano je 15. veljače, kada je bilo nazočno 30 roditelja.

Predavanjima je bilo nazočno u ukupno 75 roditelja, razrednici, ravnateljica i stručni suradnik, koji su tijekom 45 – minutnog predavanja pozorno slušali iznošenje predavača.

Cilj ovog predavanja bio je upoznati roditelje s prednostima i opasnostima koje nosi Internet, što je elektronično nasilje i njegove specifičnosti, kako zaštiti učenike od neprimjerene elektroničke komunikacije.

Roditeljima je ukazano na razliku i specifičnosti elektroničkog nasilja u odnosu na klasično nasilje, odnosno da elektroničko zlostavljanje može biti prisutno među vršnjacima, ali mete mogu biti i odrasli, kao na primjer profesori i nastavnici, te da bez fizičkog kontakta sa žrtvom i publikom, mladi teže vide i razumiju štetu koju njihove riječi mogu nanijeti, a ponekad i poruke koje se šalju iz šale mogu povrijediti, premda nisu imale namjeru zlostavljati nekoga.

Nadalje, roditelji su informirani da je elektroničko nasilje prisutno 24 sata, 7 dana u tjednu, a izloženost i kod kuće i na mjestima koja su ranije bila sigurna za dijete, dok publika i svjedoci mogu biti mnogobrojni i brzo se povećavaju, a anonimnost pojačava osjećaj nesigurnosti kod žrtve. Po dobivenim spoznajama iz škole, sve je manje verbalnog i fizičkog nasilja među učenicima u školskim hodnicima.

Isto tako, roditelji su dobili spoznaju da elektroničko zlostavljanje može biti prisutno među vršnjacima, ali mete mogu biti i odrasli, kao na primjer profesori i nastavnici. Bez fizičkog kontakta sa žrtvom i publikom, djeca i mladi teže vide i razumiju štetu koju njihove riječi mogu nanijeti. Ponekad i poruke koje se šalju iz šale mogu povrijediti, premda nisu imale namjeru zlostavljati nekoga.

Na kraju predavanja im je savjetovano ako bi dijete primilo prijeteću, uznemirujuću ili seksualno neprimjerenu poruku ili se od njega traži da drugim osobama pošalje svoje neprimjerene fotografije ili video isječke, neka odmah izvijeste policiju;

– pozivom na broj 192, gdje će vas dežurni operateri preusmjeriti na stručno osposobljenog policijskog službenika
– slanjem e-mail poruke na adresu policija@mup.hr
– putem web stranice MUP-a, prijavom na „Red button”
– dolaskom u najbližu policijsku postaju ili policijsku upravu

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni