Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije izdao je investitoru – Općini Voćin građevinsku dozvolu za gradnju energetskog sustava proizvodnje električne energije – kongregacijskog postrojenja na šumsku biomasu.

Elektrana vrijedna 3 milijuna eura bit će sagrađena u Poduzetničkoj zoni „ISKRA“ u Voćinu, a početak radova očekuje se početkom 2016. godine. Ovo će biti druga elektrana na šumsku biomasu koja se gradi na području općine Voćin. Podsjetimo, sredinom srpnja ove godine otvoreni su radovi na izgradnji elektrane na biomasu investitora Energije Voćin d.o.o.

– Ovim projektom Općina Voćin je pokazala kako je jedna od energetski najosvještenijih općina i to ne samo na području Virovitičko-podravske županije, već i u ovom dijelu Hrvatske. Smatram da ćemo time velikom dijelom doprinijeti ispunjavanju kvote koju Hrvatska mora ispuniti u procesu korištenja obnovljivih izvora energije, a to je da alternativni izvori energije pokriju 20 posto potrebne energije do 2020. – rekao je načelnik Voćina Predrag Filić.

Kako je u novije vrijeme sve snažniji naglasak na održivom razvoju, zaštiti okoliša i korištenju obnovljivih izvora energije, tako i Virovitičko-podravska županija, kao i gospodarski subjekti na području županije, nastavlja ulaganje u energetsku učinkovitost. Trenutno su na području županije, uz spomenutu elektranu na biomasu u Voćinu, u tijeku radovi na izgradnji Sunčane elektrane u Medincima, Elektrane na drvnu biomasu u Virovitici te bioplinske elektrane u Slatini.

Investicija Općine Voćin u obnovljive izvore energije imat će višestruke koristi te će, osim ulaganja u razvoj najnovijih tehnologija, pridonijeti i otvaranju novih radnih mjesta.