Općoj bolnici Virovitica za sufinanciranje odobren projekt energetske obnove vrijedan 2,4 milijuna kuna

Prema rezultatima natječaja za sufinanciranje energetske obnove nestambenih zgrada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Virovitičko-podravska županija hrvatski je rekorder po odobrenim sredstvima. Od ukupnog iznosa koji je FZOEU odobrio za sufinanciranje, odnosno od 85 milijuna kuna, a u koji spadaju i jedinice lokalne i područne samouprave te javne ustanove, Virovitičko-podravska županija i Razvojna agencija VIDRA za projekte energetske učinkovitosti povukle su 14,4 milijuna kuna. Ukupno je za područje županije, za projekte koje su uz Županiju i VIDRA-u pripremali gradovi i općine s područja županije, odobreno 18,1 milijun kuna, odnosno 21,28% ukupnih odobrenih sredstava pomoći Fonda.

Od ukupno prijavljena 22 projekta, za sufinanciranje je odobreno čak njih 17. Taj broj je od ovog tjedna uvećan za još jedan projekt. Temeljem upućenog prigovora na Odluku fonda iz lipnja 2015. od strane Opće bolnice Virovitica kao nositelja projekta, istoj je za sufinanciranje odobren projekt „Poboljšanje toplinskih karakteristika i povećanje energetske učinkovitosti zgrade D Opće bolnice Virovitica“. Riječ je o projektu vrijednom 2,4 milijuna kuna.

Virovitičko-podravska županija financirala je pripremu projektno – tehničke dokumentacije, dok je u tehničkoj pripremi projektnog prijedloga prema FZOEU sudjelovala Razvojna agencija VIDRA.
Rezultati natječaja dokazuju da je Virovitičko-podravska županija najspremnija u RH za pripremu i provedbu projekata energetske učinkovitosti. Odobrenim sredstvima sufinancirat će se projekti obnove fasada, krovišta, stolarije i sl. na školama, domovima zdravlja, vrtićima…

– Na rezultatima ovog natječaja pokazuje se ulaganje u Razvojnu agenciju VIDRA i kadrove tehničke struke. Isto tako, ovim se dokazuje da je Virovitičko-podravska županija postala lider u energetskoj učinkovitosti u Hrvatskoj, a to će pokazati i konkretne uštede. Glavni cilj nam je poboljšanje energetske učinkovitosti javnih zgrada na području Virovitičko, kao i podizanje kvalitete življenja – rekao je župan Tomislav Tolušić.