OPG Barišić

Njih život nije mazio. Njihova priča je priča o životnoj borbi, kretanju „od nule“, o radnom vremenu koje traje od jutra do mraka.
– 1992. godine smo došli iz Travnika, imali smo sa sobom 170 ovaca. Prvo smo bili u Đakovu, a tada se smjestili u općinu Voćin – sjetio se je Mijo Barišić, vlasnik istoimenog OPG-a koji uz Josipa Biljaku zajedno ima oko 2.000 ovaca i janjaca i najveći su uzgajivači na ovom području, prevedeno, ako u Voćinu kupujete janjetinu, velika je šansa da je ona od nekog od njih dvojice.

Ni priča Josipa Biljake, vlasnika istoimenog OPG-a, nije puno bolja. On se sjeća kako je se ovcama došao do sela Bokane i dva mjeseca spavao pod šatorom u šumi dok se nije smjestio u čvrsti objekt.

– Naše radni dan “ne poznaje radno vrijeme”. No volimo to što radimo i zahvaljujemo se županijskoj razvojnoj agenciji VIDRA, zahvaljujući kojoj smo dobili ova sredstva jer smo s njima prijavili projekte – naglasio je Josip Biljaka objašnjavajući županijskom pročelniku za gospodarstvo, poljoprivredi u europske fondove Igoru Androviću, gdje se sve rasprostire njegovo gospodarstvo smješteno u Bokanama.

Obojica su, i Mijo i Josip prošli na 4.1.1. Programu ruralnog razvoja. Mijo je dobio 955.601,71 kn, a Josip 649.853,10 kuna za provedbu Podmjere 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“. Obojica će sredstva uložiti za modernizaciju, te razvoj stočarske proizvodnje na poljoprivrednom gospodarstvu . Umnogome će im to pomoći u proizvodnji, kako uzgoju ovaca i janjaca, tako i ovčjeg mlijeka, koje mjesečno, na svojim farmama u Bokanama i Smudama, znaju proizvesti u količini od čak do 12.000 litara i koje otkupljuje Vindija. (Fotografije: Kristijan Toplak)