OPG Mijok

Kada su mu dali otkaz kao tehnološkom višku, a umjesto već planiranog automobila kupio je voćnjak i danas proizvodi jabuke od kojih je njih 95 posto – 1. klasa

– Dva tjedan nakon što sam dobio kredit s kojim sam mislio kupit automobil, proglasili su me tehnološkim viškom i dali otkaz. Nisam kupio auto, jer trebalo je živjeti, krenuo sam s jabukama – riječi su Dalibora Mijoka, mladog voćara koji je u Čemernici, prigradskom naselju Virovitice krenuo s biznisom.

Praktički „od nule“ s „kreditom za auto“, prije deset godina, krenuo je u „avanturu života“. Istina, otac je njega i brata navikao na „ljubav prema jabukama“, no ovo što on i njegov brat Bojan rade, je moderna proizvodnja, zahvaljujući kojoj, njihova jabuka u 95 posto slučajeva bude – 1. klasa.

Trenutno obrađuju oko 7 hektara jabuka, žele i više jer ovo je njihov putokaz „za bolju budućnost“. U vrijedne ruke slavonskog seljaka, uvjerio se i županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović, koji je obišao plantažu jabuka Mijokovih koji su zahvalni razvojnoj agenciji VIDRA uz čiju potporu su prijavili projekt na Mjeru 4, Podmjeru 4.1. i dobili bespovratnih 45.635,00 kuna, što je u ukupnoj investiciji od 65.193,00 kuna, iznosilo 70 posto.

Nekima to nije puno, ali ova vrijedna obitelj, koja svaku kunu „izvaže dvaput“, kupila je atomizer i protugradnu mrežu kako bi njihova proizvodnja bila bez mane. Jabuke im otkupljuje virovitička Brana za koju imaju samo riječi hvale. Dalibor ističe kako ga rad u voćnjaku odmara i opušta i kako je to njegova budućnost, a da bi ona bila potpuna maštaju kako će jednoga dana imati 25 hektara pod jabukama jer tada će to biti ono za što proteklih deset godina rade temelje. (Kristijan Toplak)