Oprez! Djeca biciklisti su u prometu!

Objavljeno:

Za nekoliko dana završava školska godina i pred djecom su školski praznici, razdoblje igre, druženja i ljetnih radosti u opuštanju od školskih obaveza. Međutim, već određeno vrijeme zamijećen je povećani broj djece na biciklima na našim cestama, a u protekla dva tjedna je u prometnim nesrećama dvoje djece na biciklima ozlijeđeno. Prošle godine je na prometnicama ove policijske uprave uz četvero ozlijeđene djece na biciklima dvoje smrtno stradalo.

Podsjećamo, prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama biciklom na cesti samostalno smije upravljati samo osoba koja je navršila 14 godina, a djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe starije od 16 godina, dok djeca mlađa od 9 godina ne smiju sudjelovati u prometu na cesti vozeći bicikl.

Svi mlađi od 16 godina za vrijeme vožnje bicikla moraju na glavi imati pričvršćenu biciklističku kacigu, a i djeca, kao i svi ostali biciklisti, noću i u uvjetima smanjene vidljivosti moraju koristiti reflektirajući prsluk ili druge dijelove odjeće sa reflektirajućim dijelovima i na biciklu imati upaljeno prednje svjetlo. Bicikli moraju biti tehnički ispravni sa ugrađenim svim dijelovima, a biciklisti, kao i svi ostali sudionici u prometu, dosljedno poštovati sva prometna pravila i prometne propise koje djeca još ne znaju niti približno u dovoljnoj mjeri za sigurno sudjelovanje u prometu.

Pozivaju se roditelji na dosljedno poštivanje ovih zakonskih odredbi i nedozvoljavanje djeci ponašanja u suprotnosti sa zakonom i igru biciklima na cesti, jer je svaka vožnja biciklom po cesti sudjelovanje u prometu u kojemu, kao što je iz statističkih podataka vidljivo, stradavaju i djeca.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni