Od početka godine na području Policijske uprave virovitičko – podravske smanjena je problematika sudjelovanja u prometu sudionika pod utjecajem alkohola i smanjene su posljedice prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola. Od ukupnog broja vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama njih 14.8 % je u trenutku prometne nesreće bilo pod utjecajem alkohola, a gotovo svaku četvrtu prometnu nesreću je uzrokovao vozač pod utjecajem alkohola. Međutim, poboljšanje stanja se bilježi iz godine u godinu, jer je prije samo četiri godine svaku treću prometnu nesreću uzrokovao vozač pod utjecajem alkohola.Od ukupno 9 smrtno stradalih osoba, 54 teško ozlijeđene i 221 lako ozlijeđene u 468 prometnih nesreća koliko ih je evidentirano u prvih deset mjeseci ove godine, u prometnim nesrećama koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola smrtno su stradale 2 osobe, teško je ozlijeđeno 16 osoba i lako 48.

Kulminacija konzumiranja alkohola se očekuje tijekom predstojećeg vikenda, kada će ljubitelji vinograda i vina sudjelovati u narodnim običajima krštenja vina znanim pod nazivom „Martinje“ povodom čega će biti organizirane brojne privatne i javne zabave i okupljanja ljudi na kojima će biti konzumirane veće količine mladog vina.

Stoga se obavještavaju vozači da će u periodu od 9. do 11. studenog 2012. godine prometna policija na području cijele policijske uprave provoditi pojačani nadzor sudjelovanja u prometu osoba pod utjecajem alkohola. Kako bi bezbrižno uživali u svetkovini „Martinja“, a da nakon toga ne ugrožavaju sigurnost sebe i drugih u prometu, te izbjegnu propisano sankcioniranje, prometna policija savjetuje vozačima da si prethodno organiziraju smještaj do potpunog otrežnjenja ili prijevoz do kuće.