OŠ Eugena Kumičića Slatina uspješno provodi pilot projekt “e-škole – Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola”

Objavljeno:

Hrvatska akademska i istraživačka mreža Carnet pokrenula je 2015. godine projekt “e-škole – Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola”. Cilj projekta je cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće, odnosno osnaživanje osnaživanje učitelje u korištenju tehnologije, kao i učenika kako bi bili konkurentni na tržištu rada i motivirani za cjeloživotno učenje. Ukupna vrijednost projekta je 307 milijuna kuna. Obje faze financiraju se većim dijelom (85 posto) iz strukturnih fondova Europske unije, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Europski fond za regionalni razvoj te iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, Europski socijalni fond.

Prijaviti su se mogle sve osnovne škole, kao i srednje u kojima se predaju STEM predmeti (matematika, kemija, fizika i biologija). Na natječaj se javilo ukupno 720 škola, a izabrano je njih 150. Od tih 150 škola njih 20 je odabrano da uđe u pilot projekt, a među njima je i Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina.

U školi se s realizacijom projekta krenulo 15. siječnja, odnosno na početku drugog polugodišta. Prvi korak bio je osiguravanje infrastrukturnih preduvjeta za realizaciju pilot projekta. Važno je napomenuti da u projektu osim matične škole u Slatini sudjeluju i područne: Bakić, Josipovo, Gornji Miholjac, Vaška i Novaki. Potom je slijedilo opremanje učionica i osoblja. STEM učitelji su dobili tzv. hibridna računala, ravnatelji i stručni suradnici prijenosna računala te ostalo nastavno osoblje tablete ili prijenosna računala.

Također su opremljene dvije učionice s ekranima na dodir (tzv. pametne ploče), računalima i zvučnicima te s 30 tableta za učenike. Riječ je o interaktivnim učionicama u kojima učitelji imaju mogućnost kontroliranja rada djece. Isto tako postoji mogućnost uključivanja u obrazovne webinare te praćenja aktivnosti koje se provode u ostalim školama uključenim u pilot projekt. Svrha nteraktivne nastave je problemsko rješavanje zadaća, odnosno razvijanje kritičkog mišljenja, a učitelj je pritom moderator. Učenici na takav način zapravo uče kroz natjecanje i “igru”.

Dakle, cilj projekta nije samo opremanje škole, već u prvom redu korištenje ICT tehnologija u radu s djecom, stoga je i sugestija pri prijavi bila da se ne ograniči samo na STEM učitelje, već da i ostali koriste tu tehnologiju, a sve sve to s ciljem razvijanja generičkih kompetencija koje djeca u 21. stoljeću trebaju imati. Informatika kao predmet više nije dovoljna za stjecanje digitalne zrelosti.

– Kroz ovaj projekt educirani su učitelji za korištenje opreme, kao i informatičar koji pruža tehničku podršku. Osim edukacije učitelja i ravnatelja, bit će educirano i administrativno osoblje jer se želi omogućiti primjena programa ERP, odnosno sve škole koje sudjeluju u projektu će biti umrežene te će na taj način i stručno osoblje lakše komunicirati, ne samo međusobno, već i s osnivačem te ministarstvom – naglasila je ravnateljica OŠ Eugena Kumičića Božica Majhen.

Carnet će također u sklopu projekta izraditi repozitorij, odnosno na jednom će se mjestu nalaziti različiti alati kako bi učitelji mogli izrađivati scenarije učenja i digitalne obrazovne sadržaje za određene predmete.

– Važno je napomenuti da je OŠ Eugena Kumičića Slatina ušla digitalno spremna u projekt. Škola je u sklopu prijašnjeg projekta stvorila portal koji se zove e-škola, a svrha mu je da učitelji, kao i partneri na projektu, stvaraju bazu sa sadržajima i materijalima. Također, škola već dvije godine provodi e-dnevnik, a osim Carnet-ove opreme ima četiri interaktivne ploče još iz prijašnjeg projekta. Osim dva pametna ekrana i četiri interaktivne ploče, svaka učionica ima laptop, projektor i platno, tako da je cijela škola umrežena, što je i neophodno za provođenje e-dnevnika – rekla je koordinatorica projekta “e-škole” u Osnovnoj školi Eugena Kumičića Sanela Jukić.

Carnet-ova oprema koja se koristi tijekom provedbe projekta (od 2015. do 2018. godine) nakon njegova privođenja kraju prelazi u vlasništvo škole ili osnivača, ovisno o dogovoru.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Marginalci su najgledaniji hrvatski film ove godine

Interes za domaćom hrvatskom komedijom itekako postoji. Jedan od...

Gradski muzej Virovitica sada je nominiran i za nagradu Europske muzejske akademije

U povodu osvajanja nagrade ŽIVA 2022. za najbolji slavenski...