Osječani ljuti na Virovitičane jer su postavili barikade čime su zatvorene granice prema Osječko-baranjskoj županiji

0
4719

Tijekom protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji potvrđeno je šest novooboljelih od koronavirusa, a ukupno su od te bolesti oboljele 32 osobe, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite koji drži da se radi o očekivanom povećanju.

Župan Ivan Anušić opovrgnuo je nagađanja prema kojima je osječki KBC žarište koronavirusa poručivši kako normalno funkcionira po svim protokolima. “Da postoji žarište, onda bismo danas imali 300 – 350 zaraženih, a ne 32 osobe”, poručio je Anušić na konferenciji za novinare.

Broj zaraženih raste očekivanim slijedom, nema ih previše, ali to može biti problem ako se ne budemo pridržavali propisanih mjera i preporuka, poručio je Anušić.

Zubčić: Tri pacijenta na respiratoru

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić izvijestio je kako se tri pacijenta nalaze na respiratoru, ali su stabilno i nisu u životnoj opasnosti.  

Dodao je kako se u samoizolaciji trenutno nalazi 86 djelatnika i zdravstvenog osoblja koji se nakon isteka inkubacijskog razdoblja od 14 dana mogu vratiti u svoje timove.

Ističe kako će KBC-u od danas na raspolaganju biti i klinički epidemiolog, koji će pomagati sa svojim savjetima i stručnim djelovanjem.

Od prošlog tjedna 200-tinjak testova na koronavirus

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić izvijestio je kako je od prošlog tjedna obavljeno 200-tinjak testova na koronavirus, što se nastavlja i idućih dana te da testova i opreme ima dovoljno. Ističe kako su “svi djelatnici Zavoda zdravi, nitko nije bolestan, niti u samoizolaciji”.

Epidemiolog Zavoda Karlo Kožul kazao je kako će se pokrenuti mobilni tim koji će zamijeniti Hitnu pomoć pa će se po teške pacijente ići njihovoj kući, a testiranje će se obavljati u vozilu. Dodaje kako novooboljeli uglavnom dolaze iz Osijeka, ali i s drugih područja Županije, no tu se radi o manjem broju ljudi koji uglavnom rade na području Osijeka.

U protekla 24 sata imali smo 15 dojava o kršenju samoizolacije, što je u šest slučajeva potvrđeno, a ukupno u samoizolaciji imamo 1441 osobu, istaknuo je načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece.

Dodao je kako su u protekla 24 sata u Županiju ušla 664 vozila, sa 791 putnikom, a policija je odvratila tri vozila, s pet osoba, koje nisu imali valjane propusnice.

Načelnik Županijskog stožera dožupan Goran Ivanović ustvrdio je kako je Virovitičko-podravska županija “nekim mjerama zatvorila granice prema Osječko-baranjskoj županiji jer su stavili određene barikade na lokalne ceste, što se ne smije događati”. Najavio je kako će se intenzivno raditi na rješavanju toga problema, koji otežava dostavu, a ni pošta ne može obavljati svoj posao.

Što se tiče odluke o zatvaranju tržnica, Ivanović je kazao kako će Stožer preispitati mogućnost početka rada zatvorenog dijela tržnice jer se to može kontrolirati, a u interesu je da nema zastoja u gospodarstvu i poljoprivrednim procesima.