OŠ I. G. Kovačića Gornje Bazje odobren eko-projekt A green world for everybody

Objavljeno:

spot_img

U današnjem globaliziranom svijetu, u kojem ljudi različitih nacionalnosti imaju povećanu potrebu komunicirati i raditi zajedno, potreba za razumijevanjem drugih kultura, načina razmišljanja i djelovanja postaje od najveće važnosti za budućnost Europe. U tom smislu prvenstveno valja istaknuti aspekt očuvanja okoliša.

Diljem svijeta problemi su očuvanja okoliša brojni, složeni, važni i u porastu. Jedan je od uzroka tih problema i današnji način života. Umjesto da budemo samo potrošači i eksploatatori prirode, trebali bismo se ponašati kao odgovorni, ekološki osviješteni, europski građani. Naš projekt želi ponuditi informacije i nove metode za kritičko sagledavanje održivog razvoja kako bi se povećala svijest o tim problemima te djelovalo na očuvanje zdravog okoliša. Ovu poruku želimo prenijeti do svakog pojedinca lokalne zajednice.

U našem projektu Zeleni svijet za sve učenici iz 7 europskih zemalja upustit će se u iskustvo suradničkog učenja kroz razne aktivnosti vezane za recikliranje, onečišćenje, globalno zatopljenje, pošumljavanje, štednju vode i energije. Pomoću konferencija te videokonferencija, mobilnosti, kampova i radionica, učenici će izgraditi prijateljstva te istraživati i učiti o svakodnevnim postupcima i oblicima brige za okoliš na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Učenici će pokušati osvijestiti svoje zajednice da razmišljaju o ekološkom građanstvu te posredno o društvenom blagostanju. Ekološko građanstvo podrazumijeva preuzimanje odgovornosti za blagostanje i dobro funkcioniranje društva kojemu pripadamo kako na individualnoj i obiteljskoj, tako i na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini.

Europska komisija prepoznala je značaj projekta te je OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje odobrila financijsku potporu za sudjelovanje u partnerstvu sa školama iz Turske, Poljske, Češke, Portugala, Grčke i Španjolske. Projekt će se realizirati u školskoj godini 2012./2013. i 2013./2014. Koordinator je projekta učitelj Ivan Slavić, a u užem su projektnome timu i učitelji Sanja Grabić, Vanja Šajatović, Oliver Bešić, Andreja Galović, Igor Fućkar, Natalija Bajer, Igor Bregovec, Vlasta Brcković, Danijela Fadljević, Viktorija Majstorović, Zrinka Žiga i ravnatelj Saša Topić. U aktivnosti projekta bit će uključeni svi učenici, a u mobilnosti ukupno 12 učenika sedmih i osmih razreda. Naša će škola u projekt svakako pokušati uključiti i ustanove, društva, organizacije i tvrtke koje pokazuju odgovornost prema zajednici kako bismo zajedno povećali značaj i utjecaj cjelokupnog projekta i ostvarili trajne rezultate u domeni očuvanja okoliša.

Gore navedeni projekt financiran je iz fonda EU preko Agencije za mobilnost i programe EU u okviru potprograma Comenius, programa za cjeloživotno učenje. Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije i odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

Ivan Slavić

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni