Otvoren novouređeni Športsko rekreacijski centar u Kapela Dvoru čime je Heritage hotel Kurija Janković dobila nove sadržaje

0
905

– Sad je preostalo još izgraditi bazen i to će biti to – moglo se čuti u Kapela Dvoru, gdje su u ponedjeljak, otvoreni novi sadržaji Hotela Kurija Janković u Kapela Dvoru.

Naime, kroz projekt EU projekt EV 13 GAP „Filling the gap – completion of the cross-border section od EuroVelo 13 between Dravatamasi and Virovitica“, Kapela Dvor je dobila saune, vinski bar, wellness, nove sadržaje za cikloturizam, moderne tribine i svlačionice, parkirališna mjesta, a vrijednost ove europske investicije iznosi 7.752.536 kuna. Tako je Heritage Hotel Kurija Janković, dobila sve ono da bi u budućnosti povećala broj posjetitelja i noćenja, kojih je prošle godine bilo više od 4.000.

Uz saborske zastupnike, Tomislava Tolušića i Josipa Đakića, na svečanosti otvorenja u Kapela Dvoru, između ostalim, nazočio je i državni tajnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Darko Žužak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić, kao i načelnici općina Špišić Bukovica (Hrvoje Miler), Suhopolja (Siniša Horvat) i Pitomače (Željko Grgačić), voditeljica Hotela Kurija Janković Sanja Sudar…

Voditeljica Hotela Sanja Sudar izrazila je dobrodošlicu svim gostima te ukazala na trud koji je uložen u stvaranje priče koju sada ima Hotel Kurija Janković.

– Službena statistika eVisitora za 2018. godinu kaže da je u Kuriji Janković ostvareno preko 4000 noćenja, od čega je 50 posto stranih turista. To je često još uvijek mnogima nevjerojatna priča, ali rezultati su vidljivi i opipljivi. Malo je onih koji su vjerovali da je tako nešto moguće, no dokazali smo da itekako je – rekla je Sanja Sudar dodavši kako i dalje razvijaju priču Hotela, a ovim će dodatnim sadržajima to činiti još lakše.

Od samih početaka u obnovu kurije u Kapela Dvoru bio je uključen i načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić.

– Hvala svima koji su vjerovali i pomogli da se ovako veliki projekt ostvari. Trebalo je devet godina, od zbora građana u mjesnom domu kada smo zajedno donijeli odluku da krenemo u obnovu ruševne kurije, do sada kada imamo priliku gledati ovu velebnu priču koja se događa s našom kurijom. Bivši župan Tolušić imao je viziju koja je najzaslužnija da naša Kurija Janković postane ponos općine, ali i puno šire – rekao je načelnik Bukvić dodavši kako je izgradnjom Športsko rekreativnog centra u sklopu Kurije Janković omogućen skori povratak nogometnog kluba Dinamo Kapela Dvor „kući“ na svoje terene.

Prijavitelj projekta uređenja športsko rekreacijskog centra je Virovitičko-podravska županija, uz partnere grad Barcs i županijsku Turističku zajednicu, dok je projekt napisala Razvojna agencija VIDRA.

Sreću uspješnim završetkom projekta izrazio je i župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

– Ovaj hotel baština jedini je takav u Slavoniji, izvrsno funkcionira samo su mu nedostajali dodatni sadržaji koji bi gostima omogućili i povećati broj dolazaka turista. Upravo ovakve investicije, kao što je to ovdje u vinski bar, wellness i športsko rekreacijski centar, te cesta do Jankovca, povećale su broj dolazaka turista i broj noćenja na području naše županije – rekao je župan Andrović dodavši kako je Županija prijavila još jedan projekt čije rezultate očekuje, a riječ je o otvorenom bazenu koji bi se također nalazio u blizini Hotela Kurija Janković.

Otvorenju Športsko rekreacijskog centra nazočio je i državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac.

– Čuli smo koliko godina treba od sastanka u Mjesnom odboru do realizacije ovako velikog projekta, ali ono što je važno, može se. Od ruševne zgrade nastao je ovako lijep hotel koji je sada nadopunjen s novim sadržajima koji će zasigurno biti kvalitetan mamac za turiste koji će ovdje dolaziti. U Hrvatskoj ima puno ljudi koji su pametni i sposobni da iz takve jedne projektne ideje dođu do ovakvih kvalitetnih postignuća. Nama je važno da se EU fondovi koriste, da svi raspoloživi izvori financiranja budu maksimalno iskorišteni i da sve te novce koje smo svojim članstvom u Europskoj uniji dobili na raspolaganje što kvalitetnije iskoristimo na dobrobit građana – istaknuo je državni tajnik Žunac.

Jedan od pokretača uspješne priče heritage hotela Kurije Janković je i saborski zastupnik Tomislav Tolušić, tada župan virovitičko-podravski.

– Mislim da je obnova kurije bila prva ludost Virovitičko-podravske županije. Svi su bili nezadovoljni u ovoj priči, no na kraju se ispostavilo da je sve što smo osmislili ispalo dobro. 4000 noćenja na godišnjoj razini je 4000 turista koji dolaze u Kapela Dvor, općinu Lukač i Virovitičko-podravsku županiju. Otvorena su nova radna mjesta, a jednako tako ti turisti posjećuju i okolna mjesta i gradove, nešto kupe, prošeću i prave lijepu priču u ovoj županiji. A ono što je važno, ukoliko su zadovoljni uslugom, a vidimo da jesu, sa sobom povedu i druge – zaključio je saborski zastupnik Tolušić.

Heritage Hotel Kurija Janković dobila je tako nasušno potrebne nove sadržaje kojima će upotpuniti ponudu, uljepšati boravak na mjestu gdje se sljubljuju pitoma nizine i rijeka Drava… A i bazen s početka priče se očekuje, jer, upravo je Virovitičko-podravska županija, s mađarskim partnerima, prijavila izgradnju bazena u Kapela Dvoru. A kada se to dogodi, bit će mjesto za potpun turistički doživljaj u najljepšem malom hotelu kontinentalne Hrvatske. Uskoro opširnije… (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)