U privremenim prostorima Gradskog muzeja Virovitica u srijedu, 9. svibnja otvorena je gostujuća etnografska izložba „Sjedi drvo na drvo: odnos čovjeka i drveta kroz različite aspekte života“. Autorica ove zanimljive izložbe je etnologinja Muzeja Đakovštine Marija Gačić. Ispred virovitičkog muzeja organizaciju i realizaciju gostovanja preuzela je etnologinja Jasmina Jurković Petras. Virovitički muzej se predstavio s nekoliko predmeta svojih zbirki iz Etnološkog odjela: preslicama – pomagalima za izradu niti i ručno rađenim drvenim stolcem s kraja 19. stoljeća. Također, pripremajući se za preseljenje u obnovljeni prostor, virovitički muzej je otisnuo katalog u kojemu je opisan dio drvenih muzejskih predmeta, a koji se čuvaju u Etnološkom odjelu. Na ovaj način se željelo uvesti sve zainteresirane u priču o drvetu koju ćemo predstaviti novim stalnim postavom.

Iz kataloga izdvajamo: „Izložba obuhvaća predodžbe o stablima i drveću, vjerovanja kroz različite religijske sustave te brojne uporabne predmete, umjetničke ili svakodnevne, koji su ukrašeni ili jednostavno oblikovani na tragu prirodnog oblika i potencijala drveta. Dio izloženih predmeta je iz etnografske zbirke Muzeja Đakovštine, dok je dio iz privatnih zbirki Tomislava Bašića iz Vrpolja, Zdenka Šarčevića iz Đakova, Vladimira Matokovića iz Selaca Đakovačkih, iz Zbirke samostana Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova te iz zbirke Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba.“

Otvorenju su, uz ravnateljicu Mihaelu Kulej, prisustvovali gosti Muzeja Đakovštine: autorica Marija Gačić i ravnatelj Boro Bijelić, dok je izložbu otvorila zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac.
Izložba ostaje otvorena do 11. lipnja, a može se razgledati u redovno vrijeme Muzeja ili iznimno prema dogovoru.