Otvorena godišnja izložba učenika Gimnazije Petra Preradovića

Objavljeno:

spot_img

„Putujemo kroz život većinom nesvjesni ljepote koja nas okružuje, nesvjesni ljepote u nama samima. Ponekad je dovoljan jedan susret da nas probudi i zadivi. Susret s umjetničkim djelima, djelima poput ovih izloženih. Umjetnost je to mladih autora, gimnazijalaca, onih koji još nisu zakoračili u profesionalan svijet umjetnosti, a jednoga dana bi mogli i trebali – jer su u njihovim djelima prisutni ne samo sklad i ljepota već i znanje i tehničke vještine koje govore o ozbiljnom i studioznom pristupu stvaranju.

Njihova je stvaralačka energija neiscrpna, a temaski vrlo raznolika, no uvijek vedra i pozitivna. Bez obzira na medij i vrstu izraza – slikarstvo, fotografiju i film, neopterećeni iskustvom, propituju ne samo mogućnosti vizualnog izraza već i psihološka i podsvjesna stanja ljudske duše.

Umjetnost je magija otkrivanja i preoblikovanja svijeta i društva, a nadarenost i entuzijazam ne poznaju dobne granice.“, stoji u predgovoru kataloga izložbe slika i fotografija i projekcije filmova učenika Gimnazije Petra Preradovića Virovitica. Njihova mentorica Dubravka Sikora, prof. i dipl. povjesničarka umjetnosti, već petu godinu organizira ovaj jedinstven i prema svemu specifičan izraz umjetničkih duša mladih gimnazijalaca. Večeras (2. svibnja) u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica predstavljeno je ukupno dvadeset i šest fotografija, sedam slika i tri eksperimentalna filma.

Prije otvorenja izložbe svečanost je uveličana dramskim i glazbenim programom također učenika gimnazije. Antonija Domšić, uspješna mlada glazbenica i solo pjevačica uz mentorstvo Svetlane Relić, prof. otpjevala je nekoliko pjesama. Lovro Kićinbaći, mladi glumac i dugogodišnji sudionik LiDraNa izveo je monolog iz knjige Federica Beigbedera 129,90 s kojim je ove godine sudjelovao na Državnoj smotri LiDraNa.

Ovo je i prva izložba na kojoj su prikazana tri ekperimentalna filma autora Mateja Bajana. Coma, Paradox i Exody njihovi su nazivi. S filmovima Matej je sudjelovao na Reviji Amaterskog Filma u Zagrebu (2011.), Festivalu igranog filma u Puli, natječaju doFuraj svoj film (2011.) te na Državnoj smotri LiDraNa.

Izložba obiluje fotografijama motiva koji su inspirirali mlade umjetnike. Nalazimo ljude, životinje i prirodu u različitim aktovima. Anamarija Horvat, Aseneta Đurišević, Ema Rajnović, Sara Pažin, Maks Luka Šenjug, Margareta Horvat, Valerija Čorak, Nives Maljak, Helena Živko i Matej Bajan učenici su i članovi fotografske, slikarske i fimske grupe koji su predstavili svoje radove.

Umjetnost je izraz individualizma, a individualizam je sila koja remeti i razgrađuje, ona prodire u moral; ona nije ogledalo koje odražava svijet, nego već čekić kojime ga treba oblikovati. Ona se ne može objasniti. Mora se shvatiti vlastitim umom, utkati u dušu i prigrliti k srcu.

Stoga, u sljedećih četrnaest dana posjetite Gradsku knjižnicu i čitaonicu Virovitica i dopustite umjetnosti da vas očara. I ne zaboravite: „Ars longa, vita brevis!“

Vlatko Smiljanić

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Našu županiju posjetilo 989 turista. Po posjećenosti smo predzadnji u Hrvatskoj

Statistika je skup netočnih podataka, rekli bi naši stari....

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...