Otvorena izložba Bernarde i Roka Idžojtića

Objavljeno:

U sklopu proslave Dana grada Virovitice u Gradskom muzeju Virovitica otvorena je izložba majke i sina, Bernarde i Roka Idžojtić. Riječ je o likovnoj i strip izložbi čijem su otvorenju nazočili brojni Virovitičani.

Nazočne je pozdravila ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej i predsjednik Likovnog kluba Nikola Trick Virovitica Igor Fučkar koji je Bernardi Idžojtić uručio Zahvalnicu likovnog kluba za 35 godina članstva i rada u Klubu te povodom 50. obljetnice samostalnog izlaganja.

Roki Idžojtiću ovo je šesnaesta samostalna izložba. Izložba je otvorena do 6 rujna 2013 godine.

Iz kataloga o Roku Idžojtiću

Njegov crtež je pomno razređen, linija je ovdje u funkciji forme, ali i u funkciji geste, artikulacije, karakterizacije, ambijenta, atmosfere i potpunog zatvaranja svakog pojedinog kadra, odnosno svake strip table. Niz kadrova je scenaristički put kojim nas Roko vodi kroz svoju priču, bez obzira na tematske odrednice same priče. Roko teži realnosti u prikazu scene, no ono što najviše privlači jest njegova karakterizacija likova koja je posebno specificirana u stripu Sv. Roko. Linijski odrediti karakter i stanja duha dimenzija je velikih crtača.

Linija kao mjesto kontinuiteta u prikazu likova nasuprot liniji kao sredstvu osjenčavanja, naglašavanja, upotpunjavanja scena, detalja i situacija je bogatstvo Rokovog likovnog izričaja. U stripovima koji su bojani linija i boja funkcioniraju u međusobnoj relaciji zajedno tvoreci cjeloviti prikaz. Ravnopravne su i međusobnim prožimanjem tvore cjeloviti prikaz, kadar, scenu.

Iz kataloga o Bernardi Idžojtić

Od zasićenosti boja preko dojma nedovršenosti, ali potpune dovršenosti, nježnih valera do crno bijelih stuktura. Boja i linija fundament su Bernardinog rada. Boja tvori oblike. Linija tvori oblike. One se međusobno nadopunjuju, prožimaju i stvaraju elemente simboličkih, ali i tradicionalnih vizura svake minijature. Oblici na njima su strukturalno integrirani, ali se u isti mah fragmetniraju tvoreći tako mogućnosti novih struktura i izvedenica. Svi vizualni elementi na taj način djeluju prirodno i zaigrano, te bez obzira na njihovu apstraktnu potku ostavljaju prvotni utisak prepoznatljivosti na promatraču jer nas oduvijek okružuju, te nas kao takve prožimaju kroz ono naučeno, savladano, iskušano, proživljeno.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Slatinčaninu Magic Leonu zlatni gumb u Supertalentu

Nakon 11 godina pred žiri Supertalenta ponovno je stao...

Cijena grijanja ostaje ista pa stanarima stambenih zgrada u nadolazećoj sezoni neće rasti troškovi

– Zbog intervencije Grada Virovitice i tvrtke Poslovni park Virovitica...

Virovitičku županiju napustilo 17% stanovništva!

Broj stanovnika Hrvatske smanjio se 2021. u odnosu na...