˝Tijelo˝ je naziv druge samostalne izložbe Kristine Oberling kojom se predstavila virovitičkoj publici prošlog petka, 17. listopada. Tematskim opusom od dvadest i šest autorskih fotografija prevladava motiv ženskog i muškog akta i poluakta. Kristina je priliku za samostalnim izlaganjem osvojila kao prvu nagradu prošlogodišnjeg foto natječaja Gradskog muzeja Virovitica ˝Skriveno mjesto˝ održanog u kolovozu 2013. godine.

Kroz medij fotografije sagledava tijelo kao vizualni objekt, predmet kompozicijske igre kojom nastoji istaknuti estetski potencijal, ljepotu fizionomije. Kompozicijska usmjerenja su čvrsto postavljena te prate zadatosti kadra i simetrije. Svjetlom i sijenom naglašen je volumen tijela kao materije, istaknuta muskulatura, postignut ritam, karakter površine kože.

U pojedinim radovima Kristina postavlja model u snažan kontrast sa neutralnom pozadinom, kadriranjem reže ekstremitete, depersonalizira tijelo te ga pretvara u ˝skulpturu˝, torzo. Kod drugih primjera opet odabire rekvizite kako bi potencirala formu (linije tijela naspram nabora draperije), istaknula plohu (mekoću kože blisku mekoći pera) te poetizirala prirodnost tijela pozicionirajući ga u ambijent prirode.

Kao što je autorica napomenula u razgovoru ovu temu je odabrala kao izazov. Izazov u organizacijsko-izvedbenom smislu zahtjevnog pothvata pronalaska modela te u onom formalnom (postavljanja kompozicijskih smjernica, orijentacije, svjetla i sjene, kadra). Cilj je bio zabilježiti ljepotu golog, oslobođenog.

Selekciju radova, popratni deplijan i postav izlože pripremila je kustosica Likovne zbirke Anamarija Kučan zajedno sa Matkom Kolesarićem.

Fotografije: Kristijan Oberling

Tko je Kristina Oberling?

Kristina Oberling je rođena u Virovitici, 24. ožujka 1983. godine. Završila je stručni studij na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Nakon završenog studija pronalazi više vremena za fotografiju u koju se zaljubljuje nakon prvih nekoliko okidanja. Fotografijom se bavi od sredine 2009. godine. Poseban interes pokazuje za modnu i portretnu fotografiju. Ponekad se igra i digitalnim manipulacijama kako bi predočila neke svoje ideje. Sudjelovala je na nekoliko zajedničkih izložbi, osvojila je nekoliko nagrada na foto natječajima. Radovi su joj više puta objavljivani u domaćim i inozemnim fotografskim časopisima, te su osvajali naslovnice dana i tjedna na brojnim fotografskim web portalima. 2011. godine izabrana je za jednog od sudionika fotoseminara Damira Hoyke „Fotosofia 6“ gdje stječe nova iskustva i proširuje svoja znanja.