U petak, 23. svibnja, u velikoj i maloj dvorani Muzeja otvorena je izložba „Majstori stolari u Virovitici“. Izložba sereferira na obrtnike koji su na neki način bili umjetnici svoga zanata, a njihovi proizvodi i alati sve više postaju muzejski predmeti. Unutar Kulturno-povijesne zbirke Muzeja prikupljeno je darovima i otkupom preko stotinu predmeta koje su koristili i proizveli stolarski obrtnici.

Na izložbi su namještajem predstavljeni Stolarija „Hrast“ Franje Bendaka, Franjo Hlavaček, Josip Hackenberg, Josip Moslavac, Slamić Ivan. Alati i pribor iz stolarije Ivana Kloca, Antuna – Pube Počića i Franje Bendaka. Fotografijama, osim već navedenih majstora, predstavljeni su majstor Volf i Pavelko kao šegrt. Tu su još diplome i priznanja cimer majstora Franje Jirouša.

Posjetitelji mogu vidjeti i koje su domaće i strane časopise i kataloge kupovali stolari. Zanimljiv izvor podataka o virovitičkim trgovcima kao i proizvođačima opreme i pomagala su računi. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća i u Virovitici se grade kuće s ulaznim vežama-haustorom s masivnim vratima, koja su izrađivali majstori stolari, a na izložbi su pokazana ona sa zgrade FIN-e, i privatnih kuća u Kačićevoj i ulici Stjepana Radića. Kustosica izložbe je Dubravka Sabolić, a prostorno oblikovanje izložbe napravila je arhitekticaVedrana Pocrnić.

[g-gallery gid=”21233″ random=”1″ watermark=”1″]