Na otvorenju izložbe „Monkodonja-Mušego” autori izložbe dr.sc. Kristina Mihovilić iz Arheološkog muzeja u Puli i Damir Matošević iz Zavičajnog muzeja Grada Rovinja upoznali su prisutne s dva najznačajnija nalazišta brončanog doba-naseljem (gradinom) i tumulom (grobnicom) kraj Rovinja. Posebno se ističe Monkodonja (2000.-1200.g.pr. Krista) kao jedino, cjelovito istraženo nalazište brončanog doba u Istri s desetogodišnjim istraživanjima međunarodnog karaktera (Njemačka i Slovenija ).

Ovo utvrđeno naselje s bedemima od kamenih blokova većih dimenzija svojim izgledom uvelike podsjeća na starogrčko naselje. I ovdje je prisutna akropola i podgrađe , ali i društvena podijeljenost stanovništva. Arheološki nalazi (keramika, brončani predmeti i predmeti od obrađene kosti) se pronalaze u grobovima smještenim u blizini ulaza. Pokojnici su sahranjivani i u grobne tumule na susjednom brdu Mušegu.

Sve nazočne pozdravila je ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej, dok je izložbu otvorila dogradonačelnica Virovitice Željka Grahovac. Arheolozi iz Istre su prisutnima poklonili više publikacija vezanih uz izložbu, a za tu prigodu donesen je i dio velike ponude suvenira iz Arheološkog muzeja u Puli.

Gradski muzej u Virovitici je uz gostujuću izložbu tiskao deplijan o brončanom dobu na području Virovitice i izradio suvenire – privjeske za ključeve s prikazom brončanih predmeta s ciglane Nemeček u Virovitici iz 13. stoljeća prije Krista, koji pripadaju Kulturi žarnih polja.

Večer je završila u ugodnom razgovoru s pogledom na budućnost, odnosno osnivanje arheološkog parka na Monkodonji s izgradnjom Muzeja i Centra za proučavanje brončano doba Hrvatske. Izložba se može razgledati do kraja studenog u radno vrijeme Gradskog muzeja ili prema najavi. Ulaz je besplatan.

Silvija Salajić