Otvorena izložba Muzej(i) u loncu

Objavljeno:

spot_img

U novom prostoru, na adresi Trg kralja Tomislava 6/II, Gradski muzej Virovitica otvorio je gostujuću etnografsko-fotografsku izložbu Muzej(i) u loncu. Radi se o projektu Gradskog muzeja Požega koji je okupio muzealce i sedamnaest muzeja muzejske udruge istočne Hrvatske u prikupljanju i prezentiranju tradicijske prehrane.

Autorica projekta Maja Žebčević Matić, etnologinja, opisala je priče nesvakidašnjih jela naglasivši važnost i specifičnost raznih povijesnih i kulturoloških utjecaja na našu gastronomiju. Vizualnu prezentaciju jela napravio je Boris Knez, muzejski tehničar požeškog muzeja, koji je fotografirao proces i pripremu jela. U projektu su, uz etnologe domaćine svakog muzeja, sudjelovali i brojni kazivači koji su prezentirali svoj kraj kroz odabrana jela.
Virovitički muzej, uz brojne podatke i logistiku, okupio je u ovom projektu Ljubicu i Dragutina Celića Crnog iz Virovitice te Veru Marčetu i Slavu Kalenik iz Špišić Bukovice. Oni su prezentirali jela ćurka čorba i kovrtanje kao dio pomalo zaboravljene tradicije ovoga kraja.

Izložbu su, u petak 17. ožujka, predstavili autori Maja Žebčević Matić, ravnateljica požeškog muzeja i Boris Knez. Ispred domaćina pozdravili su ih Mihaela Kulej, ravnateljica virovitičkog muzeja i Alen Bjelica, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, koji je i otvorio izložbu.

Izložba će biti postavljena do 30. travnja, a može se razgledati u radno vrijeme muzeja.

Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni