U Gradskom muzeju Virovitica otvorena je dokumentarno – informativna izložba o životu i radu Virovitičanina Ote Horvata. Riječ je o izložbi koja je organizirana u suradnji s Društvom inženjera i tehničara strojarske struke “Oto Horvat”. Ispred Društva inženjera i tehničara strojarske struke “Oto Horvat”, Zoran Kozjak darovao je Gradskom muzeju Virovitica rekonstruiranu sobnu peć na kruta goriva iz 1039. godine čiju inovaciju i konstruiranje potpisuje upravo Oto Horvat.

U sklopu otvorenja izložbe, nazočnima su se obratili predsjednica Društva inženjera i tehničara strojarske struke Zagorka Kulišić, predsjednik Matice Hrvatske Ivan Zelenbrz, viša kustosica Gradskog muzeja Virovitica Dubravka Sabolić. Izložbu je otvorio Alen Bjelica pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice, a riječi zahvale na uručenom poklonu uputila je ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej.

Oto Horvat

Oto Horvat, diplomirani inženjer strojarstva, promicatelj tehničke kulture, autor stručnih knjiga, inovator, rođen je u Virovitici 6. ožujka 1909. Bio je osmo dijete Marije (r. Ciprijanović) i Franje Horvata, čizmara.

Nakon završene osnovne škole pohađao je gimnaziju u Virovitici i Osijeku, a na Tehničkom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1932. godine te stekao zvanje inženjera strojarstva.

Dao je veliki doprinos izgradnji i unapređenju strojogradnje. Pisao je stručne knjige jer je uočio pomanjkanje tehničke literature na hrvatskom jeziku. Radio je cijeli svoj život u privredi osnivajući i unapređujući industrijska postrojenja, između ostalog radio je i na razvoju tehnologije opekarske industrije.

Sedamdesetih godina 20. stoljeća radio je na obnovi ciglane Valent Gazdek (Opeko) u Virovitici. Umro je u Zagrebu 7. prosinca 1978. godine.