Otvorena izložba „Tragač za zvijezdama“ o poznatom učenjaku, astronomu, matematičaru i povjesničaru, rođenom Virovitičaninu Mirku Danijelu Bogdaniću

Objavljeno:

U Virovitici u prostorijama Osnovne škole Vladimir Nazor, a u organizaciji Državnog arhiva u Virovitici i Osnovne škole Vladimir Nazor, gradonačelnik Ivica Kirin otvorio je izložbu „Tragač za zvijezdama“ o poznatom učenjaku, astronomu, matematičaru i povjesničaru, inače rođenom Virovitičaninu Mirku Danijelu Bogdaniću. Bogdanić je na žalost jedan od zaboravljenih hrvatskih velikana kojem se tek u posljednje vrijeme počinje davati zaslužena pažnja.

Da se radi o velikanu već odavno su prepoznali mađarski povjesničari promijenivši mu čak i ime u Imre Daniel Bogdanich, a Austrijanci u Emrich Daniel Bogdanics. Korak prema tome da se ta povijesna nepravda ispravi je i ova izložba jer upravo je Mirko Danijel Bogdanić prvi Hrvat koji je zatražio i dobio dozvolu za izdavanje novina na hrvatskom jeziku te je nakon nametnute mu grube cenzure od toga odustao, a da je uspio danas bi on, a ne Ljudevit Gaj bio začetnik hrvatskog narodnog preporoda ili ga možemo smatrati idejnim začetnikom ideje o prvim novinama na hrvatskom jeziku.

O njegom radu mogu se knjige napisati od činjenice da je zahvaljujući njegovim astronomskim mjerenjima 1806. godine izrađena zemljopisna karta Ugarske i Hrvatske te da je 1792. godine napisao prvi svezak povijesti svijeta na hrvatskom jeziku nazvan “Dogadjaji svieta”. Knjižicu džepnog formata, u kojem na 132 stranice zgusnutog teksta obrađuje razdoblje od Adama, odnosno biblijskog stvaranja svijeta, do Kira. Bio je i poliglot te je osim hrvatskog i grčkog, govorio je još mađarski, njemački i francuski, a koristio se talijanskim i engleskim jezikom.

Na kraju možemo reći da je Mirko Danijel bio drugo dijete od ukupno desetero djece obitelji Bogdanić od oca Nikole, inače rodoljuba i zanesenjaka prosvjetiteljstvom i majke Ane rođene Damjanić te je prvih desetak godina svog života proživio u Virovitici nakon čega se vjerojatno prvo preselio u Zagreb, a kasnije studirao fiziku, matematiku i astronomiju na budimskom te peštanskom sveučilištu te krenuo putem učenjaka i znanstvenika. Izložbi je nazočila i ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva dr.sc. Vlatka Lemić koja je ujedno i suautorica teksta izložbe, ali i brojni ravnatelji državnih arhiva iz cijele Slavonije, ravnatelj Muzeja Slavonije Grgur Marko Ivanović, voditeljica Konzervatorskog muzeja u Osijeku Ivana Sudić… (Virovitica.hr)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni