- Oglas -
Naslovnica Vijesti Kultura Otvorena izložba u sklopu projekta ”Od carske pruge do održivog razvoja turizma...

Otvorena izložba u sklopu projekta ”Od carske pruge do održivog razvoja turizma područja Slatina- Szentlörinc-Našice”

0

Putujuća izložba ”Novo putovanje starom prugom” otvorena je u Zavičajnom muzeju Našice , te predstavlja jedan u nizu zajedničkih kulturno-turističkih aktivnosti koje će se u sljedećih godinu dana odvijati u Našicama, Slatini i mađarskom gradu Szentlörincu kao dio velikog projekta ”Od carske pruge do održivog razvoja turizma područja Slatina- Szentlörinc-Našice” . Izložbu su predstavile autorice Silvija Lučevnjak iz Zavičajnog muzeja Našice i Dragica Šuvak iz Zavičajnog muzeja Slatina.

Izložba eksponatima,od kojih se neki prvi puta izlažu, i informacijama vraća posjetitelje u vrijeme s kraja 19. stoljeća. Osim građe iz našičkog i slatinskog muzeja izložene su i fotografije iz zbirke grada Szentlörinca, kao i arhivna građa iz arhiva Mađarskih državnih željeznica, te fotografije iz kuće Brantner-Konc, spomeničkog objekta u Szentlörincu.

Cilj izložbe je podsjetiti da je željeznička pruga Szentlörinc -Slatina-Našice krajem 19. stoljeća donijela gospodarski napredak i odraz je industrijske revolucije iz europskih zemalja do Dravske regije, a danas svojim izloženim sadržajem ponovno u nju vraća. O cijelom projektu govorili su gradonačelnik Grad Slatine Ivan Roštaš, gradonačelnik Našica Krešimir Žagar i gradonačelnik Szentlörinca Mark Györváry. Nakon Našica izložba će biti postavljena u Szentlörincu i Našicama tijekom kolovoza i rujna.

Exit mobile version