Povodom ovogodišnje teme Međunarodnog dana muzeja Muzej (memorija + kreativnost) = društvena promjena) 18. svibnja u Gradskom muzeju Virovitica otvorena je izložba Zelenog salona u suradnji s Udrugom PORART iz Pirovca.

Predstavnice Udruge PORART Manuela Srdarev i Sanja Mrša Vukman instalirale su u izložbeni prostor Gradskog muzeja Virovitica već realiziran “PREKRIVAČ ZA SNOVE- MAPA SELA”, izveden u suradnji sa O.Š. Pirovac zajedno s radovima nastalim na autorskoj radionici ˝Novo ruho˝ u Virovitici u svojevrstan umjetnički ambijent / izložbu.

Radionica u Gradskom muzeju Virovitica inspirirana je ukrasima tradicijskih ženskih kapica virovitičkog kraja – poculica koje su predstavljale statusni simbol udanih žena te ostale dragocjen element narodne nošnje ovoga kraja čija ljepota se očituje u minucioznom vezu i bogatoj dekoraciji. Crno bijeli stilizirani geometrijski ornament čeonog dijela kapica ˝prenesen˝ je tušem na kartonske (reciklirane) siluete u slobodnoj kompoziciji. Zatim su polaznice radionice upoznate s tehnikom jetkanja (izbjeljivanja limunskom kiselinom i sodom bikarbonom) papira bojenih prirodnim bojama (iz kupusa, cikle, perunike, hibiskusa i kore šipka) na kojima su iscrtavale linearne florealne motive s poculica. Tako je kreirano ˝novo ruho˝ kao spoj tradicije i novih ideja te likovnih tehnika kojih je bitna odrednica ekološka svijest kao i povezanost s prirodom u samom procesu rada.

Udruga PORART gostuje u Gradskom muzeju Virovitica kao Zeleni salon, nomadska galerija, donoseći svoje radove. Zeleni salon je konceptualna komunikativna galerija u kojoj umjetnost i ekologija postaju neodjeljivi od života. Materijalizacija snova o mjestu za rad, druženje i izlaganje. Zeleni salon također uključuje projekt „Prekrivač za snove“ odnosno rad na monumentalnim tekstilnim “mapama” koje tragaju za izvornim identitetom zajednice primjenom tradicionalnih materijala i tehnika na novi i doživljajno uzbudljiv način. Polazište je u lokalnim karakteristikama kao inspiraciji te iščitavanju specifične memorije kraja sačuvane u pričama, legendama, običajima ili slično. Polazište je uvijek realno, a ostalo je izmaštano kroz umjetničku kreaciju.

Programe Udruge PORART karakterizira originalan multimedijalni i interdisciplinarni koncept provođenja (povezivanje kreirane priče primjerene radionici i mjestu u kojem ona nastaje, načina rada i interaktivne izložbe), korištenje prirodnih materijala i bojila u vlastitoj pripremi, atraktivne tehnike i autorski osmišljena promidžba.

Ciljevi njihovih radionica (kako navode) su: učenje i ovladavanje raznovrsnim tehnikama likovnog izražavanja, učenje kako reciklirati i kako reciklirani materijal kvalitetno redefinirati u novi sadržaj, razvijanje visokog stupnja ekološke svijesti koja je životna, upoznavanje mogućnosti korištenja prirodnih materijala i biljnih boja, te razvijanje senzibiliteta za njihovu ljepotu i vrijednost, razvijanje osjećaja za estetsku artikulaciju prostora, afirmacija i revitalizacija javnih prostora primjerenim i atraktivnim sadržajem, razvijanje osjećaja za vrijednosti kulturne baštine i bogatstvo autohtonih sadržaja, kvalitetno strukturiranje slobodnog vremena djece i odraslih, obogaćivanje kulturne ponude autorskim programima, predstavljanje načina rada Udruge „PORART“ i njeno povezivanje s budućim partnerima na razvijanju mreže programa „PREKRIVAČ ZA SNOVE“.

Kako je i sam prekrivač zbir materijalnih i simboličnih poveznica sa “sjećanjem” i poveznica sa tradicijom koja se živi na suvremen način i kroz reinterpretaciju to je prikladan sadržaj za ovogodišnju temu Međunarodnog dana Muzeja.

Projekt je podržan i sufinanciran od Ministarstva kulture Republike Hrvatske.