Danas je na prigodnoj svečanosti otvorena nova farma obitelji Bračun, čija je izgradnja sufinancirana sredstvima iz IPARD programa.

Prilikom obraćanja nazočnima župan Tolušić naglasio je kako je upravo ovo primjer spremnosti Virovitičko-podravske županije za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, koja je putem svoje razvojne agencije VIDRA, na čelu s ravnateljicom Sanjom Bošnjak, uspjela privući potrebna sredstva iz EU fondova i još jednom dokazati kako je baš ona najbolja razvojna agencija u Republici Hrvatskoj.

Riječ je o ulaganju u izgradnju i opremanje objekta za držanje krava unutar prostora farme, ulaganja u izgradnju skladišnih kapaciteta za stajski gnoj, ulaganja u opremanje objekata za proizvodnju mlijeka poput strojeva za mužnju, ulaganja u postrojenja za hlađenje i skladištenje mlijeka te u specijaliziranu opremu za transport gnojiva. Projektom je izgrađena farma muznih krava za 54 muzne krave.

Ukupna vrijednost prihvatljivog ulaganja iznosila je 2.136.029,07 kn, od toga sredstva bespovratne potpore iznose 1.068.014,53 kn (iznos potpore iz IPARD programa predstavlja 50 posto od ukupnog iznosa prihvatljivog ulaganja, doprinos EU sredstava je 801.010,90 kn te doprinos sredstava Republike Hrvatske iznosi 267.003,63 kn).

Projekt je za OPG Bračun od prijave na natječaj do isplate sredstava vodila VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a vlasnik, Branko Bračun, se najviše zahvalio upravo djelatnicima razvojne agencije VIDRA.