Ove godine “Strip club 85” obilježava 30 godina postojanja. Ovu slavljeničku godinu obilježavaju s nekoliko događanja posvećenim stripu, a izložbom Josipa Bočkaja: Pričam strip priču, započinje to obilježavanje. Tijekom godine “Strip club 85” planira održati dvije radionice crtanja stripa, jednu tribinu, te izdati strip fanzin “Gavran”.

Izložba mladog Josipa Bočkaja važna je zbog toga što je jedan od glavnih ciljeva “Strip cluba 85” otkrivanje mladih talenata i dati im mogućnost da svoje radove prezentiraju na izložbama ili u “Gavranu”.

Roko Idžojtić

Kako kaže Roko Idžojtić, profesor likovne kulture, na čiji je poticaj došlo do suradnje s Gradskim muzejom Virovitica:

Josip Bočkaj „priča“ nam svoje priče na način koji je prirodno svojstven dječjem vizualnom izražavanju, a to je izražavanje STRIPOM.

Josip Bočkaj

STRIP je medij koji od autora zahtjeva, ne samo vještinu crtanja, nego i vještinu i sposobnost oblikovanja ideje u kontinuirani niz kadrova. U tom procesu potrebno je u određeni sklad postaviti kadrove, crteže i tekst. Što je taj sklad harmoničniji i fluidniji to će afektivna i kognitivna dimenzija tog likovnog uratka biti kvalitetnija.

Poput većine strip autor, tako i Josip za junake svojih početničkih strip priča preuzima već postojeće strip junake. Crtajući ih, on razvija osjećaj za proporcije ljudske figure, igru svjetla i sjene, prostorne planove, perspektivu te za prikaz volumena na plohi. Stečeno iskustvo kasnije vješto koristi u crtanju svojih osobnih likova. Njegovi likovi pokretom i mimikom lica vrlo jasno prate tekst i tako čine lako čitljivu vizualnu cjelinu.

Teme njegovih priča inspirirane su svakodnevnim životom.

Ono što privlači promatrača da uroni u neku od Josipovih strip tabli je kompozicija kadrova na strip tabli te kompozicija unutar njih, koja je dinamična kao i sama radnja u pojedinom stripu. Izmjenjujući veće i manje, duže i uže kadrove, a ponekad i ostavljajući sadržaj kadra neuokviren, te kontrastom crnih i bijelih ploha, on potencira suprotnosti i samu dinamiku likova i radnje. Ponekad čak i sam kadar postaje akter u stripu koji suptilnim likovnim postupcima od plohe postaje trodimenzionalano tijelo.

Josip uspješno koristi prostor plohe koji si zadaje formatom papira na kojemu stvara.
Uz sve navedeno, bitna je odlika Josipova dosadašnjeg likovnog rada KONTINUITET.
Nadamo se da će ga ljubav prema stripu i dalje tvrdoglavo i ustrajno poticati na stvaranje. Ova izložba neka bude samo jedan od poticaja da svi zajedno još puno godina uživamo u idejama koje će nam Josip Bočkaj“ ispričati“ svojom strip pričom.