U Gradskom muzeju Virovitica sinoć su otvorene izložbe “Kuhanje i blagovanje u rimskoj Sisciji” i “Siscia u vrijeme kovnice novca”. Riječ je o izložbama koje su ostvarene u suradnji s Gradskim muzejom Sisak. Na izložbi je prikazan dio bogatog fundusa antičkih nalaza s područja Siska iz razdoblja od osnutka kovnice 262. godine do 5. stoljeća kada je kovnica privremeno zatvorena.

Na izložbi su govorili viši kustos numizmatičar Zdenko Burkowsky koji se je osvrnuo na rimski novac s oznakama carske kovnice u Sisku, Gradski muzej Sisak predstavila je ravnateljica Davorka Obradović, a izložbi “Kuhanje i blagovanje u rimskoj Sisciji” govorila je viša kustosica Tea Tomaš Barišić. Gostima iz Siska , riječ zahvale uputila je ravnateljica virovitičkog muzeja Mihaela Kulej.

Izložba je otvorena do 15. prosinca

Uz numizmatički materijal, izloženi su i keramički predmeti, nakit, uljanice i drugi manji predmeti. Izložbu prati katalog u kojem se opisuje rimska Siscia u vrijeme kasne antike, njena povijest, izgled, institucije te osnutak kovnice, njen rad i proizvedeni novac.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin a posjetitelji su mogli uživati u gastronomskim specijalitetima izrađenim prema originalnim receptima u suradnji sa Strukovnom školom Virovitica.