Oštar pasOtvoreno pismo: Pas u nekoliko navrata ugrizao djecu, a institucije NE rade svoj posao.

Ovo pitanje postavljamo javnosti, jer ne znamo kome konkretno da ga postavimo.

Na Trgu Krste Frankopana 13 stanuje obitelj koja ima malog psa, mješanca. Prije mjesec dana dječak se igrao ispred svoje kuće, u parkiću. Tijekom igre se na njega zaletio navedeni pas i ugrizao ga. Uz ožiljke na nozi, dječak se jako uplašio. Psa nije niti dotakao, niti bacio išta na njega, niti ga provocirao. Pas se iz čista mira zaletio na dječaka.

Roditelji su podnijeli prijavu u Zavodu za javno zdravstvo Sv. Rok, kako i nalaže zakon i procedura, nadajući se da će se nešto desiti. Nije se desilo ništa.

Na jučerašnji dan, poslijepodne, taj isti dječak sa svojim rođakom igrao se isto ispred svoje kuće. Isti pas se zaletio prema njima, u potpunosti neizazvan. Sada nije ugrizao prvog dječaka, ugrizao je njegovog rođaka.

Ponovno su roditelji ugriženog dječaka odveli dijete kod liječnika, te prijavili sve nadležnima.

I što će se sada desiti? Opet ništa?

Pas je pušten. Vlasnici kuće u kojoj se pas nalazi se ograđuju da pas nije njihov. Osim, što živi kod njih i s njima. Dvorište nema ograde. Kada je pas napao djecu, oba puta, nitko od stanara kuće nije bio vani. Izašli su tek nakon vrištanja djece i galame roditelja.

Koliko imamo informaciju, službe su upoznate s ovim problemom. Navodno je i sudski spor u tijeku. Ali pas je i dalje pušten. Pas je u roku od mjesec dana ugrizao dva djeteta. Iako fizičke ozlijede nisu strašne, ono što jest strašno je činjenica da je dvojicu dječaka strah izići ispred kuće u park igrati se. Jer ne znaju kada će opet, iz dvorišta bez ograde, izletjeti pas i ponovno ih napasti. Ono što je naše pitanje javnosti je – što sada napraviti? Kako natjerati nekoga da brine o svojoj životinji? Posebice ako je ta životinja opasna za djecu u blizini!

Sandra Matošina Borbaš
Marijana Matošina Ljulj

Zavod za javno zdravstvo odradio je svoj posao prema zakonu!

Poštovani,

kao voditeljica Djelatnosti za epidemiologiju i zaposlenica Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” županije Virovitičko-podravke imam potrebu reagirati na članak koji su napisale Sandra Matošina Borbaš i Marijana Matošina Ljulj. Naime u tom članku pišu o ponavljanim ugrizima koje nanosi pas pušten van dvorišta, te citiram: “Roditelji su podnijeli prijavu u Zavodu za javno zdravstvo Sv. Rok, kako i nalaže zakon i procedura, nadajući se da će se nešto desiti. Nije se desilo ništa.”

Autorice teksta time su prozvale Zavod za javno zdravstvo i prikazale ga kao ustanovu koja ne radi svoj posao, što nije točno.

Prema uhodanom protokolu nakon ugriza psa ili druge životinje, ozlijeđeni se javlja u Hitnu službu ili kod Obiteljskog liječnika nakon čega bude upućen k nama u Zavod u Antirabičnu stanicu.

Nakon razgovora s pacijentom odlučujemo da li će se pacijent cijepiti protiv bjesnoće ili će se obaviti veterinarski nadzor nad životinjom koja je nanijela ozljedu, te u tom slučaju obaviještavamo nadležnu Veterinarsku ambulantu i Veterinarskog inspektora. Nakon desetdnevnog veterinarskog nadzora nad životinjom ponovo procjenjujemo da li je potrebno cijepljenje pacijenta ili ne. Sve to radimo uz stalnu komunikaciju s dr. veterinarske medicine. Sve navedeno učinjeno je i u ovom slučaju.

No mi nismo ustanova koja bi trebala pronaći, uloviti i zatvoriti psa. Nismo ustanova kojoj se podnosi “prijava”, već zdravstvena ustanova koja prevencijom skrbi za zdravlje ljudi.

Stoga molim ove i sve buduće autore tekstova da prije objavljivanja provjere što su napisali.
Još jednom napominjem da je i u konkretnom slučaju učinjeno sve što predviđaju zakon i protokoli te da je navod koji spominje Zavod za javno zdravstvo u članku “Pas u nekoliko navrata ugrizao djecu, a institucije NE rade ništa” netočan.

Darija dr. Petrovčić, specijalist epidemiologije