Na okruglom stolu u Virovitici, o stanju u poljoprivredi i aktualni problemima u poljoprivrednoj proizvodnji, večeras je u nazočnosti dožupana Zdravka Dijakovića i više od 40 najistaknutijih predstavnika tvrtki i poljoprivrednih udruga, više od tri sata govorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina naglasivši kako i hrvatske poljoprivrednike prije i nakon ulaska Hrvatske u EU očekuju brojne reforme i promjene.

Zemljišna reforma bit će efikasna i brza

U Hrvatskoj je registrirano 233.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, ali u ministarstvu smatraju da u OPG-ima nisu samo poljoprivrednici. – U tom broju ima i ljudi kojima je poljoprivreda dopunska djelatnost ili su neki, kroz poticaje i potpore, u poljoprivredi vidjeli neku poslovnu mogućnost. Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu donosi poljoprivrednu reformu. Bit će efikasan i brz i omogučit će da se gotovo milijun hektara državnog poljoprivrednog zemljišta vrlo brzo stavi u funkciju, izjavio je ministar Jakovina ističući kako će Zakon o komasaciji vrlo brzo biti pušten u proceduru i pridonijet će efikasnosti i kvaliteti poljoprivredne proizvodnje.

Cijene jabuka ostat će iste

Ministar poljoprivrede ne slaže se s medijskim najavama da će cijene hrane znatno porasti. -Ne treba podgrijavati atmosferu katastrofičnosti, da će cijene hrane naglo skakati i biti stravično visoke. Prije par tjedana smo čitali i slušali o tome da ćemo kupovati komadno jabuke i plaćati ih suhim zlatom. Nećemo, cijene jabuke će se ove godine zadržati i biti na nivou od prošle godine. Bez obzira na porast cijena na tržištima regije ne vidimo razloga da se to reflektira drastičnim skokovima kako se spominje u medijima. Napravit ćemo sve da taj udar na standard građana bude što manji, kaže Jakovina.

Privremenom mjerom osigurati da proizvedena hrana ostane u Hrvatskoj

U smanjenju udara cijena hrane Ministarstvo poljoprivrede već koristi dio mjera iz pripremljenog paketa uvoznih i izvoznih carina. -Prateći trendove u Europi i Svijetu, gdje je zbog suše i manje proizvodnje, postoje sumnje da bi moglo doći do nedostataka hrane, pogotovo za stočarsku proizvodnju, idemo s ovakvom privremenom mjerom gdje ćemo količine proizvedene hrane osigurati da ostanu na hrvatskom tržištu. Refleksija potencijalne krize možda će se najviše očitovati u stočarskoj proizvodnji, i na taj način pokušavamo osigurati dostatne količine hrane za stočare. Ne dovesti se u situaciju da sad, žitaricu za koju smo imali jako dobre prinose, a trenutno je na okolnim tržištima vrlo povoljna cijena za izvoz, da izvezemo žitarice koje ćemo za par mjeseci po puno većim cijenama ponovo uvoziti za potrebe naše mlinarske industrije. O ovakvoj mjeri razmišljaju i druge zemlje. Mislim da je to u našem interesu da donesemo takav paket mjera, rekao je u Virovitici ministar Jakovina.

Agronomi iz savjetodavnih službi sele u polja

U Ministarstvu poljoprivrede, agencijama, savjetodavnim službama i institutima vezanih uz poljoprivrednu proizvodnju više je od 2000 savjetodavaca. U ministarstvu tvrde da mnogima od njih neće trebati uredi jer će u buduće najviše vremena provoditi na terenu. U selima i na poljima. -Znanje i iskustvo tih, većinom agronoma, želimo staviti u funkciju prosperiteta hrvatskog agrara, jer kao sustav moramo biti puno efikasniji. Te su agencije i regionalno vrlo dobro posložene i moraju biti servis poljoprivrednim proizvođačima, naglasio je Jakovina.

Poljoprivrednicima potpore kada su cijene najniže

Dosadašnja zakonska rješenja o potporama određivala su da se potpore za 2011. plaćaju do 31. 06. 2012. I to će se promijeniti. – Smatramo da je siječanj, kada su cijene repromaterijala najniže na tržištu, najbolje vrijeme kada naši poljoprivrednici trebaju dobiti sredstva potpore kada sve to što im treba za proizvodnju mogu kupiti po nižim cijenama. Planiramo da već u siječnju osiguramo značajna sredstva i da se krene u isplatu potpora, rekao je ministar Jakovina koji je pozvao poljoprivrednike da se udružuju u udruge, zadruge i proizvodne klastere te tako smanje troškove proizvodnje i značajno ojačaju poziciju na tržištu.

Dragutin Šantoši
Večernji list