Nakon manje od pola godine na vlasti, Sabor je danas izglasao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, čime je pala Vlada MOST-a i Domoljubne koalicije.

125 zastupnika glasalo je za opoziv premijera Oreškovića

Za odluku o iskazivanju nepovjerenja glasovalo je 125 zastupnika, 15 ih je bilo protiv, a dva suzdražana.

Orešković je u svom obraćanju ustvrdio da je pravi razlog za rušenje njegove Vlade to što je zbog zaštite nacionalnih interesa počeo raditi na rješenju spora Ina-MOL kroz nastavak arbitraže i početak novih pregovora, što nekima nije odgovaralo.

“Nije tajna da se moji stavovi oko Ine, LNG-a i energetskog sektora bitno razlikuju od stavova nekih članova Vlade i da sam ih čvrsto branio jer sam duboko svjestan važnosti koju Ina i energetski sektor imaju za našu ekonomiju i borio sam se se da zaštitim naše vitalne interese”, rekao je Orešković.

Tužan sam, ali ne isključujem mogućnost budućeg političkog angažmana

“Ova vlada je još tu dok se ne formira druga vlada. Fokusirat ću se na to. Ja sam došao pomoći svoju zemlju, tu sam da ostvarim taj cilj”. Orešković nije isključio mogućnost budućeg političkog angažmana.

Priznao je i da nije očekivao ovakav razvoj događaja. “Nadao sam se da ću imati podršku od Karamarka, isto kao i od gospodina Petrova. Petrov je došao i razgovarali smo, zato se sad smatra da smo bili bliži.” Ponovno je zahvalio na podršci.

“Malo sam tužan, mogli smo puno više napraviti. Imali smo potencijal. S ovim timom smo mogli puno napraviti, ali nažalost situacija je takva kakva je,” rekao je Orešković.