spot_img

Panonski drvni centar kompetencija se otvara za tri mjeseca!

Objavljeno:

Još tri mjeseca do otvorenja Panonskog drvnog centra kompetencija u koji je stigao najmoderniji CNC stroj kakvog nema nigdje u Hrvatskoj

Pri kraju su radovi na Panonskom drvnom centru kompetencija, zdanju koje je već danas, tri mjeseca prije službenog otvorenja, zasigurno najljepša zgrada u ovom dijelu Hrvatske. Zavirili smo u unutrašnjost Panonskog drvnog centra kompetencija u Virovitici, koji će u budućnosti, pružati usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvno prerađivačkog sektora u Hrvatskoj i regiji, u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, proizvoda s većom dodanom vrijednošću, s naglaskom na inovacije.

Stigao najmoderniji CNC stroj, kakvog nema nigdje u Hrvatskoj

Centar je većim dijelom već opremljen modernim strojevima, a u PDCK-u su posebno ponosni na najmoderniji CNC stroj, kakvog nema nigdje u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe. Radi se o 5-osnom CNC obradnom centru. Inače, CNC obradni centar pušten je probni rad u Panonskom drvnom centru kompetencija, a od svih mogućnosti bitno je za izdvojiti da se radi o 5–osnom agregatu za glodanje, za izradu savršenih krivulja i vrhunsku mirnoću obrade koji kreativnost pretvara u vrhunske proizvode. Obradni centar ima mogućnosti glodanja, bušenja s iznimno kratkim obradnim taktovima i mogućnošću izbora velikog broja varijanti obrade, rezanja, mogućnost optimiranja alata integrirano u programski paket, a time samostalno omogućava izračun optimalnih procesa radnih ciklusa.

Bitne odlike su automatizacija , velika fleksibilnost, preciznost i sigurnost u radu, pomoću visokokvalitetnih komponenti. Obradni centar navedenih karakteristika prvi je takav stroj instaliran u RH u Panonskom drvnom centru kompetencija te i za samog proizvođača predstavlja veliki tehnološki uspjeh i mogućnost koje sam nudi. Dobavljač je tvrtka Schachermayer d.o.o., Zagreb, a sam proizvođač stroja je tvrtka HOLZ-HER GmbH, renomirana njemačka tvrtka koja se bavi proizvodnjom strojeva za drvnu industriju.

Osim same podrške poduzetnicima u izradi uzoraka i nultih serija, Centar će omogućiti i dodatne edukacije i osposobljavanja za rad na pojedinim strojevima i tehnologijama u vrhunski opremljenoj inovacijskoj tvornici prema najvišim standardima.

Osim toga, očekuje se i skorašnji dolazak 3D skenera, po čemu će Panonski drvni centar kompetencija biti poseban u Hrvatskoj i središnjoj Europi.

Podsjetimo, Centar se gradi u sklopu EU projekta vrijednog 45 milijuna kuna, od čega 99 posto sredstava daje Europska unija, a 1 posto Virovitičko-podravska županija. Projekt Panonski drvni centar kompetencija je prvi i najveći projekt u Republici Hrvatskoj realiziran iz Strukturnih fondova EU u okviru Poziva za dostavu projektnih prijava “Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu” iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013.

PANONSKI DRVNI CENTAR KOMPETENCIJA USKO ĆE SURAĐIVATI S PODUZETNICIMA IZ DRVO-PRERAĐIVAČKOG SEKTORA SA PODRUČJA VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE, ALI I CIJELE HRVATSKE, OVOG DIJELA EUROPE

Panonski drvni centar kompetencija zamišljen je kao poveznica znanstvenika, lokalne zajednice i industrije u svrhu razvoja inovativnih proizvoda od drva te pružanja usluga poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora pa su od samog početka i razvoja ideje u njenoj razradi uz Virovitičko-podravsku županiju kao inicijatora i začetnika ideje bili uključeni partneri VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, zagrebački Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković, a u konzultacijama su sudjelovali i drvo-prerađivači s područja naše županije.

Nositelj projekta kroz koji je realiziran Panonski drvni centar kompetencija je Virovitičko-podravska županija, a partneri projekta su VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, zagrebački Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković. I nakon provedbe projekta navedeni dionici ostaju u partnerskom odnosu.

Panonski drvni centar kompetencija usko će surađivati s poduzetnicima iz drvo-prerađivačkog sektora s područja Virovitičko-podravske županije, ali i cijele Hrvatske, ovog dijela Europe, te drvnim klasterom Viridis. Centar će biti otvoren za partnerstvo sa svim zainteresiranim dionicima iz sektora šumarstva, tehnologije, poduzetništva, a sve u svrhu unaprjeđenja poslovanja i postizanja što boljih rezultata te unaprjeđenja gospodarske situacije Virovitičko-podravske županije, cijele Hrvatske, ali i šire regije.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni