Park prirode Papuk potpisao Ugovore za unutarnje opremanje Geo-info centra Voćin vrijedne više od 17 milijuna kuna

Objavljeno:

spot_img

Park prirode Papuk potpisao je ugovore vrijedne 17.107.557,50 kn za unutarnje opremanje Geo-info centra u Voćinu. Ugovor za opremanje izložbenih postava, ureda i kutka za osvježenje te ostalih servisnih prostora namještajem potpisan je sa tvrtkom Primat RD d.o.o. u vrijednosti od 3.098.175 kn bez PDV-a odnosno 3.872.720,00 kn s PDV-om. Ugovor za opremanje centra multimedijalnim izlošcima i servisnom računalnom opremom, ugovoreno s tvrtkom Audio Video Consulting d.o.o., vrijedan je 10.587.870,00 kn bez PDV-a i 13.234.837,50 kn s PDV-om.


Geo info centar, zamišljen je kao početna točka za upoznavanje posjetitelja s karakteristikama Geoparka Papuk te općenito sustavom zaštite prirode u Republici Hrvatskoj u svojoj suštini informacijski osuvremenjuje geološku, biološku i kulturnu baštinu Papuka. Interaktivni multimedijalni centar bit će mjesto putovanja kroz čitavu prošlost do samog početaka našeg planeta, a 3D dvorane omogućit će zaustavljanje na povijesnim i geološkim aspektima Papuka. Postav geologije posvećen je geologiji općenito i geološkim specifičnostima Papuka, a uz ostale izloške uključuje i 8 multimedijalnih prezentacija u obliku interaktivnih ekrana koji su u određenim slučajevima dodatno obogaćeni mehaničkim elementima ili projekcijama.
Na postavu biologije u Geo info centru moći ćete vidjeti modele, skulpture i fotografije zanimljivih živih bića. Park prirode Papuk zaštićen je između ostalog zbog svoje bioraznolikosti, a sam Papuk ima preko 1200 vrsta biljaka, što je četvrtina cjelokupne hrvatske flore.

Postav arheologije sadržavat će interaktivni ekran na kojem će posjetitelji moći izabrati neko od 7 razdoblja (neolitik, eneolitik, brončano doba, željezno doba, antika, srednji vijek i 18. stoljeće) i detaljnije se upoznati s njime, uključujući i detalje o kulturi, nalazištima i artefaktima iz tog razdoblja na Papuku.
Osim edukativnih elemenata, objekt će sadržavati suvenirnicu te prostore za odmor i okrijepu. Opremanje centra je predviđeno do kraja lipnja 2021. godine.
Također, imati ovakav posjetiteljski centar u svome mjestu, prilika je da se i lokalno stanovništvo aktivno uključi u turističku ponudu u pogledu smještajnih kapaciteta, kako bi posjetiteljima bio omogućen višednevni boravak na Papuku, jer turistička infrastruktura na području Parka se iz sezone u sezonu proširuje zahvaljujući upravo infrastrukturnim ulaganjima Parka prirode Papuk.

        Bitno je naglasiti da se Geo-info centar financira projektom „Geo priče UNESCO geoparka“ KK.06.1.2.01. koji je jedan je od najznačajnijih projekata Parka prirode Papuk. Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Papuk, a projektni partner je Županijska uprava za ceste Virovitičko – podravske županije. Projekt je odobren za sufinanciranje iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’, prijavljen na poziv „Promicanje održivog korištenja prirode baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta s neprihvatljivim troškovima je 90.090.587,54 kn, dok iznos ukupnih prihvatljivih troškova iznosi 77.238.120,20 kn, a od toga 85%, odnosno 65.652.402,17 kn bit će financirano bespovratnim sredstvima EU.
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Odgođen Viroexpo 2022.

Jubilarno 25. izdanje Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede...

Do kraja mjeseca u promet će biti puštena spojna cesta Gajeva – Vinkovačka

Radovi na jednom od dugo očekivanih projekata – spojnoj...