Park prirode Papuk započinje svoju najljepšu priču

Objavljeno:

Najveći do sada: Prijavljen projekt ”Geopriče” UNESCO-ovog Parka prirode Papuk vrijedan 90.090.587,54 kuna kojim će se izgraditi Geo centar u Voćinu, asfaltirati cesta do Jankovca

Park prirode Papuk

Geopriče UNESCO geoparka najnoviji je projekt i ujedno najljepša priča Parka prirode Papuk, koji je na plenarnoj sjednici 38. Generalne skupštine UNESCO u studenom 2015. postao prvi i za sada jedini hrvatski geopark uvršten na kartu vrijednih UNESCO lokaliteta uz novi UNESCO logotip.

Javna ustanova Park prirode Papuk prijavila je Geopriče UNESCO geoparka u ponedjeljak 17. listopada na Javni poziv Promicanja održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. Planirano ulaganje iznosi 90.090.587,54 kuna uz 85% potpore MRRFEU, a ostatak sredstava uložit će Prijavitelj i Partner. To je do sada najveći projektni prijedlog prijavljen u Virovitičko-podravskoj županiji, a studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko- podravske županije.

Ovim projektom namjera je doprinijeti ubrzanju društveno gospodarskog razvoja navedenih općina što će se odraziti na cjelokupni razvoj Virovitičko-podravske te Požeško-slavonske županije i ojačati njihov razvojni potencijal.

Predloženi projekt obuhvaća ulaganje JU PP Papuk u posjetiteljsku infrastrukturu i sadržaje na nekoliko lokacija-najveće od njih zasigurno je ulaganje u izgradnju multimedijalnog Geo – info centra u Voćinu. Na taj način produžit će se turistička sezona na jesenske i proljetne mjesece u cijeloj Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji, jer će Geo-info centar sadržavati atrakcije u unutrašnjem prostoru koje će prezentirati prirodne ljepote na inovativan način neovisno o godišnjem dobu. Osobita ciljna interesna skupina su i djeca i mladi te znanstvenici kojima će Geo-info centar i Kuća Panonskog mora služiti kao alati u nastavi i potpora u učenju i izradi seminarskih, maturalnih, diplomskih i znanstvenih radova, ali i svi ljubitelji prirode, obitelji s djecom i mladi, rekreativci i planinari. Ostali korisnici su posjetitelji zainteresirani za posjećivanje zaštićenih područja prirode te izletnici i posjetitelji geoparka.

Također, multimedijalne prezentacije za obitelji s djecom i ostale posjetitelje mogu se organizirati cijele godine neovisno o vremenskim uvjetima s obzirom da će centar imati multifunkcionalnu dvoranu i multimedijalni postav koji će u jednom dijelu biti nadopunjen mjestom za osvježenje i okrjepu posjetitelj (u obliku kafeterije) te će završiti suvenirnicom u kojoj će posjetitelji moći kupiti suvenire specifične za geolokalitete Parka prirode Papuk. Planirana je i adaptacija i opremanje dviju multimedijalnih dvorana u Kući Panonskog mora u Centru za posjetitelje JU PP Papuk u Velikoj, potom montiranje Adrenalinskog parka u Eko kampu Duboka kod Velike, te izradu, nadogradnju i opremanje ukupno 6 vidikovaca na području Parka.

Županijska uprava za ceste VPŽ će koordinirati rekonstrukciju ceste Slatinski Drenovac-Jankovac-Granica županije, prometnice dužine 8,810 metara koja vodi do izletišta Jankovac, i u trenutnom stanju ne omogućava normalno odvijanje prometa i kvalitetan razvoj kroz cijelu godinu, a u najljepšim zimskim mjesecima velik dio Parka s uređenim atraktivnim izletištem Jankovac je praktički odvojen od većine posjetitelja, posebice onima koji dolazi organiziranim prijevozom. Sve zahtjevnija potražnja atraktivne turističke lokacije Parka prirode Papuk i Geoparka Papuk sa svim osobitostima, te potreba značajnijeg uključivanja ove kontinentalne destinacije u turističku ponudu RH rezultira zahtijeva hitnu rekonstrukciju ceste i novu regulaciju prometa, kojom će se ostvariti povećana sigurnost, veći protok vozila i povećati brzina u odnosu na dosadašnju cestu, a time i mnoge koristi za društvenu zajednicu.

Unaprjeđenjem turističke infrastrukture Parka prirode Papuk uvođenjem inovativnih načina prezentiranja kulturno- povijesnog, geološkog i biološkog bogatstva te boljeg sustava upravljanja posjetiteljima povećat će se broj posjetitelja Parku, produžiti njihov boravak a društveno-gospodarski razvoj učiniti održivim. Uspostava ovog tipa turističke atrakcije potaknut će i druge dionike da pokrenu posao u području turizma, kao što su smještajni kapaciteti, ugostiteljski objekti ili suvenirnice.

Svi posjetitelji imat će priliku naučiti o vrijednoj geološkoj, biološkoj i kulturno- povijesnoj baštini tog područja te sudjelovati u brojnim edukativnim aktivnostima posebno osmišljenima za sve uzraste posjetitelja, a najviše će ih biti za do sada najbrojnije- školarce i srednjoškolce.

Projektni tim od 15 stručnjaka i novozaposlenih osoba uz nabrojane aktivnosti provodit će i atraktivnu promociju projekta: organizirat će festivale s ciljem promicanja prirodne i kulturne baštine na području Geoparka Papuk, promovirat će nove sadržaje i programe za posjetitelje Parka na turističkim sajmovima, konferencijama i prezentacijama, a cilj je i u vlastitoj organizaciji održati dva međunarodna događanja u struci. Koristit će se suvremeni alati prezentiranja i reklamiranja, te će se izraditi atraktivni promotivni materiji koji će se podijeliti ciljnim skupinama.

Sve to doprinijet će općem cilju koji proizlazi iz strateških dokumenata razvoja Parka prirode Papuk-povećanju održive privlačnosti javne turističke infrastrukture kako bi se, povećanjem ciljanih dnevnih posjeta i uspostavom boljeg upravljanja posjetiteljima, poboljšao turistički potencijal Kontinentalne Hrvatske te na taj način doprinijelo ostvarenju pozitivnih gospodarskih učinaka na lokalno i regionalno gospodarstvo.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U Virovitičko-podravskoj županiji 38,4 posto manje Srba, ostaju bez prava na izbor zamjenika župana

Konačni rezultati popisa stanovništva provedenog 2021., objavljeni prošli četvrtak,...

Slatinčaninu Magic Leonu zlatni gumb u Supertalentu

Nakon 11 godina pred žiri Supertalenta ponovno je stao...

Cijena grijanja ostaje ista pa stanarima stambenih zgrada u nadolazećoj sezoni neće rasti troškovi

– Zbog intervencije Grada Virovitice i tvrtke Poslovni park Virovitica...