Ukidanjem Uredbe o dodatku na plaće od 3, 5, 7 i 9 posto učitelji i profesori u osnovnim i srednjim školama i službeno postaju najveći gubitnici sporazuma Vlade i dijela sindikata javnih službi. Ovo smanjenje plaća čin je ucjene Vlade kojom još dublje poseže u džep nastavnika.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske vjeruju da će doći do raspleta situacije koji bi bio na obostrano zadovoljstvo. Ni Vladi nije u interesu nestabilnost koja bi proizašla iz čina nasilnog smanjenja plaće.

Budući su prosvjetni radnici od 15. srpnja do 15. kolovoza na godišnjem odmoru isplaćuje im se tromjesečni prosjek plaće, a zakonski se ustezanje ne može provesti na prosjeku plaće pa bi se stvarni gubitak osjetio tek u listopadu. Prosvjetni radnici će stoga najvjerojatnije početkom rujna izaći na referendum na kojem će se izjasniti

o prihvaćanju ili neprihvaćanju dodatka i promjena temeljnog kolektivnog ugovora. Bez provedenog referenduma među članovima sindikata nitko nije htio donositi drukčiju odluku. To govori da će rezultati referenduma biti poznati i prije no što se osjete učinci Vladinog zaključka. Svi trebamo biti svjesni da je ukidanje 3,5,7, i 9 posto naša najslabija točka no Središnji odbor sindikata je na svom sastanku početkom srpnja donio zaključak kako se neće dati time ucjenjivati.

– Voljela bih da način povratka prava ne bude štrajk nego pravni postupak. Vjerujem da su se mnogi članovi više ili manje uplašili. Nije vrijeme za defetizam, ovakav nas napad treba okupiti. Ne smijemo dozvoliti da se uništi sindikat. Moramo se znati boriti, jer tko to nije spreman unaprijed je izgubio. Rekla je Branka Pavoković, prof. povjerenik Virovitičko- podravske županije Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.