U teškim vremenima vrebaju nas i brojne varalice na internetu. Mnogi se oglasi s niskim cijenama na Njuškalu, aukcijama, eBayu ili drugim stranicama čine previše primamljivima, što nerijetko budi sumnju da biste mogli kupiti mačka u vreći. A kad ste uvjereni da ste naručili i platili pravu stvar, može vam se dogoditi nešto neočekivano. Tako je Virovitičanin A.F. (podaci poznati redakciji) umjesto preko oglasa naručenog mobitela Nokia u kutiji dobio – nekoliko istrošenih baterija povezanih ljepljivom vrpcom.

– Ne mogu vjerovati da sam pao na staru foru i da mi se to dogodilo jer sam inače oprezan. Na svu sreću, platio sam samo (!) tisuću kuna, što me i privuklo da kupim taj uređaj. Međutim, sada sve želim što prije zaboraviti jer se kajem što sam ispao tako naivan – kaže naš čitatelj.

“Prodavatelj” iPhonea dobio 400 kuna i netragom nestao

I M.R. iz Virovitice, koji također želi ostati anoniman, s prodavateljem iz Požege dogovorio se za povoljnu kupnju iPhonea. Oglas je pročitao na Njuškalu, a pokazalo se da mu je ta kupnja bila najskuplja u životu.

– Požežanin je tražio avansnu uplatu pola cijene, tj. 400 kuna na tekući račun, a 400 kuna nakon primitka. Uplatio sam novac na broj tekućeg računa koji mi je poslao u e-mailu, ali od tada mu se gubi svaki trag. Nije odgovarao na moje poruke. Sjećam se da je imao mail na Hotmailu pa ga je onda ukinuo. Javio sam se Njuškalu, koji mu je obrisao račun, ali to je sve što su mogli napraviti. Uputili su me na policiju, kamo nisam otišao jer sam se ohladio – priča razočarani Virovitičanin, koji nije odustao od kupnje preko interneta, ali sada malo bolje promisli. Početkom ove godine nesretnom je Osječaninu umjesto mobitela za koji je platio 2.500 kuna na kućnu adresu stigla pošiljka domaće tjestenine i stari električni adapter. Prevaranta je policija pronašla i protiv njega podnijela kaznenu prijavu. I 37-godišnjak iz Okučana opekao se na narudžbi preko interneta jer je umjesto fotoaparata dobio ciglu omotanu u novinski papir.

Loše iskustvo ima i F.V. iz Županje jer često upravo preko Njuškala naručuju lovačku opremu.

– Često smo kupovali preko interneta razna svjetla, noževe, optike…, i dogodilo se da uplatimo iznos, a na kraju ne dobijemo opremu. Ima, naravno, i dobrih primjera, ali treba biti jako oprezan – kaže prevareni F.V.

Prvi korak kada se dogodi prijevara na internetu prijava je vlasniku web stranice na kojoj je nađen oglas, a onda se uputite do policijske postaje. Prijava će biti evidentirana uz korisnički račun dotičnog oglašivača nakon što se policiji dostave neki od podataka korisnika: korisničko ime, broj oglasa, e-mail.

– Nismo ovlašteni provoditi daljnje istrage. Savjetujemo vam da se za dodatnu pomoć obratite nadležnim službama odnosno policijskim službenicima MUP-a. Na temelju njihovog službenog zahtjeva i dodatnih informacija Njuškalo će proslijediti sve podatke o pojedinom oglašivaču koje posjeduje a koji mogu pomoći u brzom rješavanju slučaja – kaže Iva iz Njuškala.

Slobodan KADIĆ