Plava tvornica svojim aplikacijama osvaja svijet, 80 posto proizvoda je izvoz

Objavljeno:

Plava tvornica svojim aplikacijama osvaja svijet, 80 posto proizvoda izvoze, konstantno zapošljavaju nove ljude

Prošlo je četiri godine, odigrala se još jedna olimpijada, od tog kasnog ljeta 2012. Malo je tko tada vjerovao Ivici Horvatu i Mateju Sudaru, uz podršku Igora Tomljanovića, koji su u unajmljenom stanu u Južnom bloku u Virovitici, krenuli s projektom Plava tvornica. Njihov san je bio „osvajati svijet“ i biti drukčiji od drugih.

Ivica Horvat
Ivica Horvat, snimio Kristijan Toplak

Danas, danas su nešto stariji, sanjaju slične ciljeve. I nadalje žele nastaviti osvajati svijet i nadalje žele biti drukčiji od drugih. No, iako nije tako puno vremena prošlo od tog rujna 2012. kada su s tri zaposlena krenuli u ostvarenja sna, iza njih su mnogi projekti u Hrvatskoj, oni su u tom razdoblju guliverovskim koracima kročili tamo gdje su i željeli biti kada su kretali na taj put – u svijet.

Danas su preskočili brojku od 20 zaposlenih. Više od polovice ih je u „izdvojenom pogonu“ u Osijeku jer u Virovitici je premalo onih koji barataju IT znanjem. Većina ih još uvijek čekira karte prema Osijeku i Zagrebu. No, tu problematiku su uvidjeli u Virovitičko-podravskoj županiji i Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici, pa je od ove jeseni u Virovitici upisana prva generacija, njih 30, na smjer računarstva. Jedan bolji poznavatelj IT scene, nedavno nam je rekao „svako veliko putovanje počinje malim korakom, a ako je ovo taj korak „koji će promijeniti svijet u Virovitici i okolici, a tiče se IT industrije“, tada je to pravi i ispravan put.

Ivica Horvat, Marko Grubešić i Matej Sudar
Ivica Horvat, Marko Grubešić i Matej Sudar

Horvatu se na licu još uvijek rasteže osmijeh, jer u Virovitici se po prvi put održao WordPress Meetup. Nitko to još nije imao u Slavoniji, jedino u Zagrebu i Rijeci. I to je dokaz kako se Virovitica, na toj IT karti, poštuje i cijeni. Jer, u Viroviticu su te jesenje večeri potegnuli iz cijele Hrvatske.

– Ovo je razmjena znanja kako bi ovo postao mainstream sadržaj za nove projekte. WordPress je jedna od bitnih platformi na kojoj mi u Plavoj tvornici radimo – kazao je u startu Horvat.

A oni, „plavci“ rade „sve u šesnaest“. Na HZZ-u su redoviti klijenti, jer kod njih krize nama, oni uvijek zapošljavaju. Trenutno su im otvorena dva radna mjesta, jer njih, iz Plave tvornice, traži cijeli svijet.

– Najviše radimo sa SAD-om, Australijom. Tu je i Kuvajt, zemlje bliskog istoka, Engleska. Gledajući u omjeru, 20 posto radimo za Hrvatsku, ostatak za svijet. Cilj nam je i nadalje povećavati taj udio. Stvarati nove vrijednosti u Hrvatskoj, a našu pamet i kreativnost prodavati klijentima u svijetu.

Ipak, kad zakorače na „domaće tlo“, obično su to briljantne stvari. Nedavno je svjetlo dana ugledala aplikacija Plitvičkih jezera. Pohvale pljušte sa svih strana.

– Taj projekt, a radi se o najnaprednijoj platformi na hrvatskom tržištu, otvorio nam je neke nove mogućnosti. Trenutno pregovaramo s nekim turističkim zajednicama i nacionalnim parkovima u Sloveniji i Austriji – zaključio je tajanstveno Ivica Horvat. (Kristijan Toplak)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni